Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera larm om misär på boende i Göteborg

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Bergsjöhöjds boende i Göteborg har anmält en lång serie missförhållanden under kort tid. Foto: Göteborgs kommun
Nu anmäler Göteborgs kommun tio allvarliga händelser på kort tid till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Personal kom inte då boende larmade och både den personliga hygienen och städningen har haft stora brister på Bergsjöhöjds boende i Göteborg.

Nu anmäler Göteborgs kommun tio allvarliga händelser på kort tid till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det är inte jätteenkelt alla gånger, säger Anna Holmqvist, verksamhetschef med ansvar för boendefrågor vid Social resursförvaltning i Göteborg.

Det är social resursförvaltning i Göteborg som inom kort gör en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg efter att ha utrett tio rapporterade avvikelser under december och januari.

Alla avvikelse ska ha skett på samma boende: Bergsjöhöjd i norra Göteborg. 

• Fyra rapporter gäller lägenheter som varit så smutsiga att det klassats som en ”sanitär olägenhet”

• Två rapporter handlar om boende som inte duschat under lång tid

• En rapport handlar om att personal inte kommit då en boende larmat.

• Två rapporter handlar om en på boendet som halkat och fallit så illa att denne behövde sjukhusvård. 

Har påverkat stabiliteten

Enligt Anna Holmqvist, verksamhetschef med ansvar för boendefrågor vid social resursförvaltning, kommer förvaltningen göra en anmälan om allvarligt missförhållande till Inspektionen för vård och omsorg. 

Enligt henne har det under hösten varit en del chefsbyten som påverkat verksamheten. 

– Det har påverkat stabiliteten i ledningen, säger Anna Holmqvist. 

– Vi har inte fått några signaler under hösten att det varit missförhållanden på den här nivån utan det är nu som det dyker upp, att vi fått in de här rapporteringarna.

Bergsjöhöjd är ett boende för personer från cirka 50 år med missbruks- och psykosocial problematik och som behöver särskild omsorg. Boendet har 129 platser och ett sjuttiotal anställda.

Ska ha daglig tillsyn

Vårdtagarna bor i egna lägenheter och bestämmer själva bland annat om de ska dricka alkohol eller inte. Enligt Anna Holmqvist har det under hösten varit strax över hundra brukare på boendet. 

– Man får omsorg och man får mat serverad. Vi har ju tillsyn av våra brukare dagligen, absolut. Det är många som har vårdbehov, säger Anna Holmqvist.

Om man har daglig tillsyn, hur kan det då uppkomma situationer med sanitär olägenhet i lägenheterna och brukare som inte duschar på lång tid?

– Målgruppen för det här boendet är personer som inte kan bo på ett vanligt äldreboende, en del av dem kan ha varit långvarigt hemlösa och vill inte ta emot hjälp. Det gör att det kan vara en svår balansgång mellan den egna integriteten och vi behöver motivera brukarna att ta emot hjälp. Och det är inte jätteenkelt alla gånger. 

Enligt ett pressmeddelande har staden nu förstärkt ledarskapet och rutiner har förtydligats.

SE MER: Här är äldreboendet som enbart är för rika

Leif Östling om varför han väljer lyxboendet: ”Trevligt att umgås med likar”.