Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flera inom skolan förlorar sina jobb

Flera personer inom skolväsendet sägs upp i Trollhättan. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Runt 35 personer inom skolväsendet i Trollhättan har sagts upp från sina arbeten.

Anledningen är krav på besparingar inom utbildningsnämnden samt krav på utbildning hos fritidspedagoger, i linje med den nya lagstiftningen, skriver Ttela. 

– För de som berörs av detta kan det vara besvärligt och svårt, säger Per Hellmark, chef för de berörda verksamheterna, till tidningen.

Utbildningsnämnden i Trollhättans ekonomiska situation, med 12,2 miljoner i minusprognos är en av anledningarna till att kommunen nu drar ner på personal samtidigt som man ska vara restriktiv med att anställa ny.

Totalt rör det sig om cirka 35 personer inom grundskolan, förskolan, fritids och grundsärskolan, som blir av med sina jobb.

– För de som berörs av detta kan det vara besvärligt och svårt, säger Per Hellmark, chef för de berörda verksamheterna, till Ttela.

Inom fritidshemmen och grundskolan berörs främst resurspersonal och inom förskolan barnbiträden.

Resurspersonal är yrkesgruppen som blir hårdast drabbad, då de inte anses ha tillräckligt utbildning för att bedriva sitt yrke.

Ny lag en av anledningarna

Enligt en ny lag, som trädde i kraft den 1 juli, så är det nämligen ett krav att de som ansvarar för utbildningen på ett fritidshem innehar lärarlegitimation.

 Förutom att man nu tappar personal innebär lagen att man måste ersätta dem med utbildad personal, något som kommer kosta pengar, trots att skolorna i kommunen går på tårna.

–  Det gäller att ha så låga kostnader som möjligt eftersom vi har besparingar, och med all säkerhet kommer mer besparingar nästa år. Man går på tå och ser över sin organisation, säger Per Hellmark till Ttela.

En del av de personer som sagts upp kommer att erbjudas nya tjänster om de har tillräckliga kvalifikationer.