Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera hundar levde
i sin egen avföring

LEVDE I SMUTS. Så här levde de fyra hundarna. Det var skräp och bröte överallt som de kunde skada sig på. Golvet i ena rummet var täckt av avföring. Vatten och värme saknades i andra rummet och ventilationen var inte tillräcklig.
Foto: Länsstyrelsen
MISSKÖTTA HUNDAR. För tre år sedan kritiserades hundägaren av länstyrelsen för första gången för hur han skötte sina hundar. Nu har de fyra hundarna omhändertagits.
Foto: Länsstyrelsen

Golvet var täckt av avföring där de fyra hundarna hölls.

Där fanns bråte som de kunde skada sig på och de rastades inte tillräckligt ofta.

Nu har länsstyrelsen tagit hand om hundarna på Orust.

Länsstyrelsen kontrollerade mannen och hans hundar första gången för tre år sedan. Redan då konstaterades att hundarnas avföring fanns inomhus. En månad senare vid en uppföljande kontroll konstaterades fler brister. Det fanns risk för hundarna att skada sig, deras liggplatser var smutsiga och de hölls bundna för mycket.

I februari 2014 gjorde länsstyrelsen en ny kontroll efter att an anmälan mot mannen kommit in. Då konstaterades skaderisker inomhus och dålig ventilation.

Fyra hundar omhändertogs

– Djurägaren måste få chansen att rätta till bristerna. Vi har gjort kontroller däremellan och då har han skött sig, säger Lisa Holmqvist, djurskyddskontrollant.

Men vid besöket i mitten av februari var läget så illa att länsstyrelsen valde att omhänderta de fyra hundarna, varav en äldre hund och en valp. De två utrymmena, där hundarna hölls två och två, var nedsmutsade av avföring och stökiga. Det ena utrymmet saknade värme och hade inte tillräcklig ventilation. På väggar och fönster rann kondensvatten. Där saknades det vatten. I det andra utrymmet fanns en trasig resårmadrass och annat skräp som hundarna kunde skada sig på.

Hundarna hölls instängda hela dagarna medan husse var borta, alternativt var de bundna eller instängda i bilen. Hundar måste enligt lag rastas minst var sjätte timma, äldre hundar och valpar ännu oftare. Det följde inte mannen, enligt länsstyrelsen.

– Det som är allvarligast är avföringen. Det måste städas undan med en gång, säger Lisa Holmqvist.

"Han blev upprörd"

Hon berättar att länsstyrelsen har gjort en sammanlagd bedömning gjordes att omhänderta hundarna. Då vägdes det in att mannen haft brister vid tidigare kontroller.

– Han blev upprörd över beslutet, säger hon.

Vad som kommer hända med hundarna nu är ännu oklart. Enligt Lisa Holmqvist är de friska. I veckan ska beslut tas om de ska säljas, överlåtas eller avlivas.

Hur vanligt är det att hundar vanvårdas?

– Det är inte vanligt, men det händer. Det är ingen som med vilje plågar sina husdjur utan det handlar om att ägarna av någon anledning inte klarar av att sköta dem ordentligt.