Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera cellprovtagningar ställs in

Gynekologiskt cellprov tas för att upptäcka förstadier till livmoderhalscancer. Så går det till.
Cellprovtagningarna i Västra Götalandsregionen pausas på grund av coronapandemin.
Foto: Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Gjertsen, regionområdeschef för barnmorskemottagningen och gynekologi i Västra Götaland.
Foto: Johan Wingborg

Under coronapandemin har hundratals cellprovtagningar ställts in.

Under de senaste dagarna har det trillat ner ett brev hos ett flertal kvinnor i Västra Götaland där det bland annat står: ”Barnmorskemottagningarna i regionen behöver använda personalresurser till smittspårningen”.

Samtidigt saknas personal då många sitter i hemkarantän. 

Det var i dagarna som ett flertal kvinnor fick hem ett brev från Västra Götalandsregionen som meddelade att deras planerade cellprovtagning måste ställas in på grund av coronapandemin. Något som också hände under våren 2020.

Personalresurserna ska i stor utsträckning användas till att spåra smittspridningen, vilket GP var först med att rapportera om.

– Det handlar om att vi har en stor spridning av corona i samhället och behöver använda våra resurser för att minska den. Många av våra medarbetare sitter just nu också i hemkarantän på grund av sjukdom eller vård av barn, säger Maria Gjertsen, regionområdeschef för barnmorskemottagning och gynekologi i Västra Götaland. 

Tanken är också att glesa ut mottagningarna och säkra väntrummen. 

– Det är många kvinnor som kommer till mottagningarna och där behöver vi ta ansvar för att inte samla så många i väntrummen. Det handlar om att prioritera vår verksamhet, säger hon. 

Kvinnor med avvikande cellprov prioriteras

Cellprovet, som för många kan vara livsviktigt, görs för att man tidigt ska kunna upptäcka cellförändringar – något som i värsta fall kan leda till livmoderhalscancer i ett senare skede. Alla kvinnor över 23 år erbjuds i normala fall cellprovtagning och alla som tar provet regelbundet har drygt 90 procent skydd mot cancerformen.

Kvinnor som går på extrakontroller kommer fortfarande att kallas och prioriteras. Likaså gäller kvinnor som tidigare har fått ett provresultat som inte har gått att bedöma. 

Cellprovtagningarna kommer att begränsas fram till vecka 9. 

– Det är planen i alla fall, sedan gör vi uppföljningar för att se hur läget ser ut i samhället, säger Maria Gjertsen.


Se också:

KI-professorn svarade på läsarnas frågor om vaccin.