Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bil sprängd i luften – en anhållen

Foto: Läsarbild / Läsarbild
Foto: Läsarbild

En bil sprängdes i luften och orsakade brand i flera bilar på en parkering i Landvetter utanför Göteborg under fredagen.

När räddningstjänsten kom till platsen så brann tre bilar och två låg på taket. 

Nationella bombskyddet var på platsen.

Polisen utreder händelsen som mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse och på lördagen vid lunchtid meddelar man att två män har anhållits.

– De är misstänkta för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse, berättar Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

En av männen släpptes senare på fri fot, skriver GP.

Larmet om branden kom strax före 07.30 på fredagsmorgonen. Det efter en kraftig detonation på parkeringsplatsen. 

Flera bilar brann då intill ett garage i Landvetter. Räddningstjänsten var på plats med ett stort antal enheter.

– Det brinner i flera bilar och eventuellt också en byggnad, sa Jonas Gill, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten, initialt.

Också polisen larmades till platsen för att biträda räddningstjänsten. 

– Det finns uppgifter om en hög smäll i samband med branden. När räddningstjänsten kom fram låg två bilar på taket. Det kommer bli en polisiär utredning, sa Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst kort efter larmet.

Två har anhållits

Lördag klockan 13.21 berättar polisen på sin hemsida att två män under fredagskvällen anhölls misstänkta för inblandning i händelsen. Även en bil har tagits i beslag för teknisk undersökning, skriver man vidare.

– De som anhållits tror vi alltså är inblandade i bombdådet. De är misstänkta för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse, säger Peter Adlersson.

Men man misstänker att fler är inblandade i sprängningen. ”Utredningen fortgår med oförminskad styrka och det kan inte uteslutas att fler frihetsberövanden kan bli aktuella”.

– Vi kan åtminstone i nuläget inte utesluta att fler är inblandade, säger Adlersson.

Utredningen fortgår där med ”oförminskad styrka”, uppger polisen som är förtegna om uppgifterna om de anhållna männen.

Men senare på lördagen släpptes en av männen, skriver GP. Åklagaren Stina Lundqvist säger att mannen fortfarande är misstänkt men att det inte finns skäl att hålla honom frihetsberövad.

Misstanke om organiserad brottslighet

Redan under gårdsagen antydde polis att man misstänkte kopplingar till gängkriminalitet.

– Av det som framkommit hittills kan vi se kopplingar till organiserad kriminell verksamhet, sa Anna Göransson. 

Peter Adlersson, också polisens presstalesperson, förklarade senare under gårdagen:

– Åklagaren har sagt att det finns indikationer på att anhöriga till de målsägande kan ingå i kriminella konflikter. Men vi arbetar brett också.

I dag vill Adlersson inte gå in på några uppgifter om de anhållna ”av utredningstekniska skäl”.

Grannen: ”Vår bil hade flugit”

Mikael Selar var på väg till sin egen bil när explosionen ägde rum bara hundra meter från där han stod.
Foto: Lovisa Waldeck
Grannen Petri vaknade av att klockan i hans kök rasade i golvet av explosionen.
Foto: Lovisa Waldeck

GT pratade under fredagen med en av de grannar vars bil hamnade på taket i explosionen. Han berättade:

– Vid halv åtta-tiden så small det något så fruktansvärt. Vi slängde på oss kläderna och sprang ut. Vi såg också rök som vällde upp från bilparkeringen.  

Det första som mötte dem när de nådde parkeringen var en helt övertänd bil.

– Det brann alldeles fruktansvärt. Sen såg jag vår bil, på en annan plats där jag hade parkerat den. Vår bil hade flugit flera meter och landat på taket två parkeringsplatser bort. Den är också totalt förstörd.

Mikael Selar bor också i området. Han var på väg till sin egen bil när explosionen ägde rum bara hundra meter från där han stod.

– Jag hörde en kraftig explosion och såg ett rökmoln och delar flyga i luften, berättar han.

Han misstänkte snabbt att det rörde sig om en bil som exploderat.

– Det ska ju inte hända i detta område. Man var lite chockad. Det finns ju mycket barn i området och dagis, man är ju rädd att någon ska bli skadad, säger Mikael Selar.

Grannen Petri skyndade ut

En annan nära granne, Petri, vaknade av att klockan i hans kök rasade i golvet av explosionen.

– Sen hörde jag ytterligare smällar. Det var antagligen däcken på bilen som smällde. Jag tittade ut och fick se den svarta rökpelaren.

Petri skyndade sig ut för att flytta på sin egen bil om stod på samma parkering.

– Det var ju ingen bil kvar av den som hade exploderat. Och en annan bil låg på taket. Det var ju inte så här man hade tänkt sig att vakna i dag, säger Petri.

Polisen avspärrningar har utökats under morgonen.
Foto: Lovisa Waldeck

Polisen: ”Mycket oro”

Ytterligare en granne, Hans Olsson, berättade under fredagen att han under dagen hörts som vittne av polisen. Han och hunden vaknade av den kraftiga smällen.

– Det var en jättesmäll alltså. Som en bomb alltså som exploderade. Så vi bara flög upp. Jag bor alldeles intill så när jag tittar ut ser jag bilar brinna och ligga på taket. Det måste ha varit en jädra smäll. 

Anna Göransson uppgav att polisen bombtekniker snabbt beordrades till platsen för att försöka utröna vad det är som har hänt. I samband med det utökades avspärrningarna på platsen.

– Nationella bombskyddet har avslutat sitt jobb. Nu är det kriminaltekniker som arbetar på brottsplatsen, så de polisiära avspärrningarna kvarstår. Det påverkar trafiken något, sa Göransson några timmar efter smällen.

Två har anhållits

Vid 16-tiden meddelade polisen att avspärrningarna hade hävts.

– Nu är vi på plats för trygghetsskapande åtgärder. Det är en kraftig detonation som med all rätta skapar mycket oro. Vi är där tillsammans med bostadsbolag och kommun för att skapa trygghet. Vi inleder också dörrknackning och vittnesförhör.

Det finns inga uppgifter om personskador och boende har inte behövt evakueras.

Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord. Två personer sitter alltså sedan sent fredag kväll anhållna misstänkta för dådet.