Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera äldre kvinnor slår larm om stöldliga

En våg av åldringsbrott sveper över Västsverige.
Foto: SHUTTERSTOCK/ARKIV
Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.
Foto: POLISEN

En våg av åldringsbrott sveper över Västsverige.

Tre äldre kvinnor slog larm under lördagen – och under söndagen har flera fall runtom i Västsverige anmälts.

Och nu har polisen kommit närmare ett gripande – efter ett rådigt ingripande från en privatperson.

– Den här personen agerade exceptionellt och ska ha all eloge, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Tre äldre kvinnor utsattes för stöld och stöldförsök i sina hem i Lidköping, Varberg och Falkenberg under lördagsförmiddagen. Gärningsmännen beskrevs i samtliga fall som två kvinnor.

Polisen gick ut och varnade för tillvägagångssättet och vädjade även allmänheten om hjälp. 

Något som verkar ha givit resultat under söndagen.

– Ett vittne såg hur två kvinnor lämnade en bostad i Harplinge, denne känner troligen igen signalementet från tidigare varningar och ser också en tyskregistrerad bil som väntar på kvinnorna utanför, berättar Stefan Gustafsson.

Polisen: "Rådigt"

Vittnet passade även på att fotografera de två kvinnorna och verkar enligt polisen också ha lyckats avbryta ett pågående brott genom att skrämma i väg dem. I den tyskregistrerade bilen satt en man, enligt vittnesuppgifterna.

– Det här är oerhört bra och rådigt gjort. All eloge till det här vittnet, säger Stefan Gustafsson, som menar att agerande ökar chanserna att lagföra de aktuella personerna betydligt:

– Varje gång vi får en uppgift som vi kan gå vidare på så ökar möjligheterna. De här grupperingarna agerar oerhört snabbt, det står en bil redo utanför och de sticker i väg och långt borta innan vi hinner fram. Det är därför vi är så beroende av allmänhetens hjälp i det här.

Flera anmälningar

I kölvattnet av lördagens varningar så har fler stölder och stöldförsök med samma tillvägagångssätt kommit till polisens kännedom.

– Nu gäller det Skaraborg mellan onsdag och lördag. Det är precis samma sak, samma beteende, samma modus, samma sätt att agera. De är grupperingarna är väldigt effektiva. 

Det handlar om tre äldre kvinnor i Skara som utsatts tidigare, men polisanmält under söndagen.

– Det är hemtjänsten som ringer till polisen efter att de har fått fram uppgifter. Så de här brotten är anmälda i efterhand.

Frågar efter vatten

Det handlar om en kvinna i 80-årsåldern som fått besök av två okända kvinnor. Offret förstod inte vad kvinnorna sa och släppte därför inte in dem. En annan kvinna, också i 80-årsåldern, fick under lördagen besök av en pojke i tonåren som ville komma in och fylla sin vattenflaska – men kvinnan avvisade om. Både händelserna inträffade på samma gata.

Senare under lördagen fick en annan kvinna i Skara, i 75-årsåldern, besök av två kvinnor – även dessa ville fylla på en vattenflaska. Den äldre kvinnan fattade misstankar och tryckte på trygghetslarmet, då lämnade de två kvinnorna snabbt platsen.

– Men alla äldre kommer inte klara sig lika bra – det finns stor anledning att gå ut och varna, säger Stefan Gustafsson om de som lyckas avvisa de okända besökarna.