Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler yngre allvarligt sjuka – kan bero på muterade viruset

Antalet coronasmittade som behöver sjukhusvård ökar återigen. Sjukhusdirektör Ann Söderström kallar siffrorna ”alarmerande”.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vecka 13 registrerades 6641 fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen, vilket är en minskning med 12 procent jämfört med veckan innan.
Foto: STEFAN HÖRBERG / TT NYHETSBYRÅN RITHUSET

Medelåldern sjunker bland de allra sjukaste – det var ett av budskapen under VG-regionens presskonferens på onsdagen.

– Om det är den muterade stammen som ger en allvarligare sjukdom är för tidigt att säga, men det finns tecken som talar för det, säger sjukhusdirektör Ann Söderström.

Antalet coronasmittade som behöver sjukhusvård ökar återigen. Det meddelade sjukhusdirektör Ann Söderström under VG-regionens presskonferens.

– Det är alarmerande att siffrorna stiger igen. Vi har en hög belastning på samtliga sjukhus, och en känsla just nu att vi får relativt sett fler yngre som behöver sjukhusvård, säger Söderström.

Att de allra äldsta har vaccinerats, vilket sänker medelåldern bland patienterna, är en del av förklaringen – men enligt Söderström är det inte den enda. I stället lyfte hon fram betydelsen av att den brittiska mutationen nu är den dominerande virusvarianten i regionen.

– Även i absoluta tal blir fler yngre allvarligt sjuka. Om det beror på att fler blir smittade eller om det är den muterade stammen som ger en allvarligare sjukdom är för tidigt att säga, men det finns tecken som talar för det senare, säger hon. 

Efterlyser frivilliga

För att stötta vården uppmanade Ann Söderström alla som har sjukvårdskompetens att anmäla sig som frivilliga på regionens hemsida.

– Många har gjort det, men vi behöver fler, säger hon.

Ett ljus i tunneln är att tillgången på vaccin ser ut att öka i närtid, uppgav vaccinsamordnare Kristine Rygge, men i VG-regionen befinner man sig alltjämt i fas två av vaccinationsplanen. 

– För närvarande har 83 procent av alla över 85 år och 53 procent av alla över 75 år fått sin första dos, säger Rygge.

Vaccinsamordnare Kristine Rygge.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Håll i och håll ut var budskapet på presskonferensen – och sedan midsommarmålet spruckit kommer vi alltså att behöva göra det längre än utlovat. 

– Det nya målet är att alla över 18 år ska vara vaccinerade innan den 15 augusti, säger Kristine Rygge. 

Framtiden oviss

Vecka 13 registrerades 6641 fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen, vilket är en minskning med 12 procent jämfört med veckan innan. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg påpekar dock att påskhelgen kan ha påverkat provtagningen och att smittspridningen är fortsatt hög i regionen. 

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den närmaste framtiden är oviss, säger Wahlberg.

–Det är jättesvårt att veta hur de kommande veckorna kommer att se ut. Man får tänka här och nu, och här och nu vet vi att vi har en hög smittspridning och ett ökat antal inläggningar på sjukhusen. Vi har inget val – vi måste hålla ner kontakterna med andra och bryta smittkedjorna.


Så farlig är den brittiska mutationen