Fler våldtäkter än någonsin i Göteborg

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Anmälningarna om våldtäkt är fler än någonsin tidigare i Göteborg.
Just nu är det så många att polisen inte hinner utreda alla - samtidigt är det också fler fall som går till åtal.
- Vi tvingas prioritera hårt, säger Christina Lycke-Alhbin, biträdande chef på utredningsroteln.
Aldrig tidigare har polisen i Göteborg haft så många pågående våldtäktsutredningar. Nu arbetar man med ett 60-tal anmälningar där gärningsmännen är kända. Dessutom finns ett stort antal fall med okända gärningsmän. - Det har ökat, det kan vi lätt se, säger Christina Lycke-Alhbin. Ökningen tror hon både beror på att fler anmäler övergrepp och att lagstiftningen ändrats så att fler brott rubriceras som våldtäkt. För att få stöd efter en våldtäkt vänder sig många tjejer till olika kvinnojourer.

Panikslagna tjejer ringer

Mariana Wallin arbetar ideellt på Kvinnojouren i Kungsbacka. Den senaste tiden har hon märkt en tydlig ökning av av samtal från tjejer som blivit utsatta. Enligt henne ringer många tjejer i panik för att de vill prata med någon. - De mår väldigt dåligt och brukar skämmas. Många tror att det är deras fel, säger Mariana Wallin och fortsätter: - En 20-årig tjej fick sällskap av en man hem från en krog. När hon inte ville ha sex med honom blev han förbannad och våldtog henne.

Bättre teknik

För att hinna lösa alla brott arbetar nu polisen med nya metoder för att förbättra och effektivisera utredningarna. Då går de också tidigare till åtal. - Det beror bland annat på snabbare anmälningar och bättre teknik, men också på att man satsat på utbildning när det gäller förhör och läkarundersökningar, säger Christina Lycke-Alhbin.

Om du drabbas:

Gå direkt och få skadorna dokumenterade på sjukhus. Sök stöd hos kvinnojourerna i Göteborg. Till exempel Kvinnojouren i Kungsbacka och Stödcentrum Beda.
Karin Fyrlund
Frida Sjödin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER