Fler mord hittills i år än under hela 2014

Trippelmordet i Uddevalla är en av alla tragedier som drabbat Västsverige under 2015.
Foto: Robin Aron
Sven-Erik Alhem.
Foto: Tomas Leprince
17-åriga Lisa Holm hittades död efter att hon varit spårlöst försvunnen i flera dagar. Nu är hon en av 20 personer som misstänks ha mördats i Västsverige under 2015.
Foto: Polisen

Hittills i år misstänker polisen att åtminstone 20 personer mördats runtom Västsverige. Motsvarande siffra för hela året 2014 var 13 stycken i Västra Götaland.

Senast i torsdags hittades en kvinna i 50-årsåldern död i ett radhusområde i Kinna och snabbt rubricerades händelsen som mord av polisen.

Dessutom har flera dubbelmord och ett trippelmord skakat regionen. Våld och död har blivit en ständig följeslagare.

– Det är inte vanligt att man dödar fler vid samma tillfälle, säger tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem.

Trots att inte ens sju månader av 2015 har passerat har Västsverige redan fler misstänkta mord än under hela förra året. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, kunde man under 2014 konstatera 13 fall av dödligt våld i Västra Götaland. I Värmland hade man 3 sådana dödsfall och i Jönköping bara ett.

Annat är det 2015.

Än så länge misstänker polisen att åtminstone 20 personer runtom i Västsverige har blivit mördade.

– Det kan vara slumpen som gör att det blir så många fler på ett år. Det beror också på vad för typ av mord det är. Tänk om vi skulle ha haft Anders Behring Breivik-fallet, ett sådant massmord hade ökat statistiken enormt, menar rättsexperten Sven-Erik Alhem.

Han fortsätter:

– Sedan tror jag personligen att det finns väldigt mycket kränkningar i dag som leder till att man tar livet av varandra. Min uppfattning är att det är många som genomför väldigt hårda hämndåtgärder för kränkningar.

Flera dubbelmord

Något som gör att statistiken för morden 2015 höjs är dubbelmorden. Än så länge i år misstänker polisen att tre dubbelmord har begåtts i Västsverige – varav två som polisen misstänker samma man för. Det är en företagare i 50-årsåldern som först misstänktes för dubbelmordet i Norrahammar utanför Jönköping, kort därefter kunde han kopplas ihop med ytterligare ett misstänkt dubbelmord – denna gång i Hökensås. Åklagare Anders Brokelind säger att de fick upp ögonen för Hökensås-fallet efter att de häktat mannen för det första misstänkta dubbelmordet.

– Vi tog över en utredning från Skaraborgspolisen eftersom vi tyckte oss se vissa likheter mellan en brand som de hade där och det mord som vi utreder i Norrahammar. Det visade sig att det fanns flera omständigheter som gjorde att det blev intressant. Vi har gått vidare, hållit förhör, haft viss teknisk utredning och vi anser nu att vi har kommit upp till att han är skäligen misstänkt för dubbelmordet i Hökensås och grov mordbrand, har åklagaren tidigare sagt till GT.

Enligt Sven-Erik Alhem är det ovanligt med dubbel- och trippelmord av de slag som drabbat Västsverige under de senaste månaderna. För utöver de två tidigare nämnda misstänkta dubbelmorden miste tre människor livet i Uddevalla i mars och två personer dog på en krog på Vårväderstorget efter en vansinnesskjutning.

– Dessbättre är det lite ovanligt och riktiga flermordsfall är dessbättre väldigt ovanliga, säger Sven-Erik Alhem.

Gängkrig skördar dödsoffer

Alhem menar också att gängkriminaliteten och dödsskjutningarna i dess spår hjälper till att höja upp statistiken för de västsvenska morden.

– Gängbildningarna som finns i Göteborg medför riskerna att man får betydligt fler skjutningar och det i sin tur eskalerar väldigt lätt. Har någon börjat skjuta är det lättare att man skjuter nästa gång igen. Det tror jag är en väsentlig förklaring till detta, säger han.

Sex kvinnor har mördats

Han menar att syftet kanske inte alltid är att döda – men att det ändå kan bli resultatet.

– Ibland kan man skjuta för att skada, men misslyckas, och det blir död. Många vet inte om de stora skadorna som skjutvapen kan ge, det kan vara väldigt lätt att skjuta ihjäl någon när man skjuter någon i låret och träffar en pulsåder.

Enligt statistik från Brå kunde man förra året konstatera 87 fall av dödligt våld i Sverige, siffran för föregående år var desamma. Ungefär 70 procent av alla som mördas är män, resten kvinnor.

Av de åtminstone 20 misstänkta morden i Västsverige i år har sex av de mördade varit kvinnor. Två av dem har varit kvinnor i 70-årsåldern, en i 50-årsåldern och tre av dem har varit unga kvinnor.