Totalt har 400 män topsats efter det misstänkta mordet. Foto: HENRIK JANSSONTotalt har 400 män topsats efter det misstänkta mordet. Foto: HENRIK JANSSON
Totalt har 400 män topsats efter det misstänkta mordet. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan hittades död i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn för en och en halv månad sedan. Foto: HENRIK JANSSONKvinnan hittades död i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn för en och en halv månad sedan. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan hittades död i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn för en och en halv månad sedan. Foto: HENRIK JANSSON
Nu kallas ytterligare män in för topsning och förhör. Foto: HENRIK JANSSONNu kallas ytterligare män in för topsning och förhör. Foto: HENRIK JANSSON
Nu kallas ytterligare män in för topsning och förhör. Foto: HENRIK JANSSON

400 män har topsats efter mass-sms:et – ingen träff

Publicerad
Uppdaterad

Ytterligare män kallas till förhör och DNA-topsning efter mordet på en kvinna i Ulricehamn. 

Totalt har 400 män topsats hittills – utan träff.

Den 24 oktober inträffade ett misstänkt mord vid spåret i Lassalyckans motionsområde i Ulricehamn. Offret var en kvinna i 60-årsåldern som jobbade inom kommunen. En man satt inledningsvis anhållen för mordet, men släpptes fri. Misstankarna mot honom skrevs också av.

I början på förra veckan tog polisen till en ovanlig metod i jakten på kvinnomördaren. Mass-sms:et som gått ut till 400 män i Ulricehamnsområdet inleddes så här:

"Du kallas till förhör med anledning av att det den 24 oktober 2017 skedde ett grovt brott i Ulricehamn. DU ÄR INTE MISSTÄNKT".

Nya män ska DNA-topsas

Nu kallas ytterligare personer till förhör och topsning.

Enligt polisen har flera personer inte hört av sig trots att de fått kallelsen. De personerna fortsätter polisen att söka efter.

– Men det är ingen som är uppsatt som misstänkt. Det handlar om att man vill ha ett svar på varför de inte hörsammat kallelsen, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesman i region Väst.

 

 

LÄS OCKSÅ: Här är sms:et som ska fånga mördaren

 

Den pensionerade polisprofessorn Leif GW Persson har tidigare uttryckt skepsis för metoden och menar att DNA-topsning i värsta fall kan leda utredningen i fel riktning.

– De kommer inte få någon träff på någon, det tror jag inte, har Leif GW sagt i "Veckans brott" i SVT.

Leif GW Persson.Foto: OLLE SPORRONG

Leif GW Persson skeptisk

Persson säger dock samtidigt att metoden är bra som ett komplement till det traditionella polisarbetet.

Det är polisens gärningsmannaprofilgrupp som hjälpt till med att välja ut personerna utifrån ett antal kriterier. Vad kriterierna baseras på är dock inte känt eftersom polisen inte gått ut med dessa. DNA-provet jämförs bara med den aktuella utredningen, poängterar polisen.

Polisen vill inte gå ut med ytterligare detaljer om utredningen.

– De släpper ingenting vad gäller utredningen. Man har valt att inte säga mer om det, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson, som refererar till utredarna som har hand om fallet.

 

LÄS MER: Leif GW: "Kommer inte få någon träff"

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER