Ung flicka misstänkt för Instagram-hot mot skola

GT:s reporter Lovisa Waldeck: ”Extra id-kontroller under morgonen”.
Flera skolor i Göteborg berörs av hot via sociala medier.
Foto: Google Maps
Göteborgsregionens internationella skola, ISGR, höll eleverna hemma under måndagen.
Foto: Lovisa Waldeck
Schillerska gymnasiet.
Foto: Lovisa Waldeck

Efter att skolan ISGR i Landala i Göteborg under helgen mottog hot har polisen bevakat flera skolor i Göteborg.

Under måndagen plockades en ung flicka in till förhör – misstänkt för att ha stått bakom Instagram-hotet.

– Vi har tagit teknisk utrustning i beslag, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Polis har bevakat Hvitfeldtska och Schillerska gymnasiet i Göteborg under måndagen sedan hot i sociala medier kunnat kopplas till skolorna.

Utbildningschef Bo Drysén vidgår att det förekommit ett hot med koppling till skolorna på Instagram och att man under måndagen håller ett möte om situationen.

– Vi har fått se en Instagrambild där man kan ana att det finns en koppling till Hvitfeldtska och Schillerska, säger Drysén.

Mikael O Karlsson, verksamhetschef på Hvitfeldtska gymnasiet, bekräftar också uppgifterna.

– Det finns ett sådant Instagram-meddelande som cirkulerar runt, det ser ut som att någon fiskat upp det och klippt och klistrat. 

Senare meddelar Bo Drysén att man i samråd med polis kommit fram till att det inte finns något konkret hot mot Hvitfeldtska eller Schillerska gymnasiet och att verksamheten bedrivs som vanligt med undantaget att man förstärkt med väktare i entrén.

Har genomfört id-kontroller 

Under måndagen genomför Hvitfeldtska gymnasiet id-kontroller med anledning av hotet. Dessutom så finns polisen i området för att bevaka.

– Vi har också beställt väktare, men de har inte dykt upp ännu, säger Mikael O Karlsson.

Ni tar det här på allvar? 

– Ja, vi måste ta det på allvar utifrån att man måste göra det med allting. Det finns en skillnad, vi har ingen historia av att det skulle finans en hotbild mot oss.  

Under söndagsmorgonen publicerades ett Instagram-inägg budskapet att elever på skolan ISGR i Landala (International School of the Gothenburg Region) kommer att dödas. 

Där hålls eleverna hemma under måndagen.

– Eleverna kommer att undervisas på distans, digitalt. Vi har infrastrukturen för det på grund av pandemin. Vi har även på polisens inrådan hyrt in väktare som finns på skolområdet under måndagen, sa Birgitta Sandström Barac, vd och skolchef under söndagskvällen. 

Utreds som olaga hot mot grupp

Polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler säger att polisen finns i de aktuella områdena för trygghetsskapande åtgärder. Man har tagit hotet på allvar och har en förundersökning med rubricering olaga hot mot grupp. 

– Vi tar hotet på allvar och jobbar oförtrutet med att få tag i en ansvarig gärningsman. I nuläget anser inte polisen att det finns någon risk att hotet verkställs. Vi känner inte att alla behöver vara oroliga för att gå till skolan, säger Hans-Jörgen Ostler.

Theodor Smedius, lokalpolisområdeschef i Göteborg city, säger också han att det är en låg risk att hotet mot ISGR verkställs.

Han menar också att det finns ett konkret hot, det som kom in på söndagen, och att några hot inte förekommit under måndagen. Det är alltså hotet från söndagsmorgonen som orsakat säkerhetspådragen även på de andra skolorna.

– Våran uppfattning är att det inte förekommit några hot, det spekuleras och kommenteras om grundinlägget där man dragit slutsatser. Vi ser inga sådana hot från polisens sida. 

Ung flicka förhörd

På måndagskvällen gick polisen ut med att en ung flicka är misstänkt i ärendet. 

Enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson har flickan förhörts efter beslut från åklagare.

– Åklagare beslutade om att hon skulle tas in till förhör. Hon har förhörts hos polisen och hennes föräldrar var med. Hon släpptes efter förhöret, säger Adlersson och fortsätter:

– Vi har tagit teknisk utrustning i beslag.

Flickan är misstänkt för olaga hot mot grupp.

Till P4 Göteborg säger rektorn Birgitta Sandström Barac att de fortsatt kommer att hålla stängt skolan till på onsdag. Undervisningen kommer att ske på distans.

Det är dock oklart hur det blir med det nu när det är känt att en misstänkt person har gripits.

Peter Adlersson vid polisen betonar att skolan själv står bakom beslutet om att hålla stängt och att det inte är på inrådan av polisen.

– Men det finns en dialog mellan skolan och polis, säger Adlersson.

Fler nyheter från Västsverige:

Hustrun Jelena: ”En helt oskyldig människa”.