En av männen som greps har släppts. Här intervjuas han av Expressens Diamant Salihu. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix
En av männen som greps har släppts. Här intervjuas han av Expressens Diamant Salihu. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix

Fjärde misstänkte mannen har släppts

Publicerad
Uppdaterad
Tre av männen som greps vid tillslaget i Göteborg häktades på onsdagen.
De är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till mord.
Den fjärde mannen släpptes på fri fot.
- Det har varit jobbigt, säger han.
De fyra männen greps av nationella insatsstyrkan och polisen i Västra Götalands län, natt till söndag. De fyra männen som är mellan 23 och 26 år gamla anhölls på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till terrorbrott mot Röda Sten konsthall.
Misstankarna om terrordåd släpptes dock och rubriceringen ändrades i stället till förberedelse till mord.

Stängda dörrar

Utredarna har hela tiden varit mycket förtegna om vad det handlar om. På onsdag morgon började häktningsförhandlingen mot de fyra männen, i Göteborgs tingsrätt.
Fyra poliser och en rad säkerhetsvakter bevakar säkerhetssalen. På plats finns också runt 15 representanter från olika medier.
Först ut att ställas inför häktningsdomaren var en 23-årig man.
Åklagaren begärde stängda dörrar och det blev också tingsrättens beslut vilket innebar att alla åhörare fick lämna salen.

23-åringen häktas

Runt 10.15 meddelade tingsrätten att 23-åringen häktas, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Det är den starkare misstankegraden. Advokaten Urban Gilborne satte sig direkt med honom efter förhandlingen och pratade om ett överklagande.
– Det kommer vi i så fall att lämna in under eftermiddagen.
Han beskriver sin klient som lugn och sansad.
– Men det är klart att han mår mycket dålig av det här. Min klient har förnekat brott och därför är han i viss mån förvånad över rättens beslut.
Han säger sig nu ha fått en fullständig bild av vad anklagelserna går ut på.
- Ja, det har jag men förundersökningssekretessen förhindrar mig att säga något mer. Men jag hoppas att det från åklagarhåll kommer mera information efter förhandlingarna, säger han till TT.

Kritiska mot sekretessen

Angående den strikta sekretessen betonar advokaten sin, och sin klients, svåra roll att inte kunna försvara och förklara hur det ligger till.
– När man inte får tillbakavisa och förklara hur det egentligen ligger till så ställs ju min klient inför en situation där folk misstänker honom.
Nästa person som ställdes inför häktningsdomaren var den äldste av de anhållna, 26-åringen. Hans advokat Ulf Ahlstedt, begärde att förhandlingen skulle ske öppet, men nekades.
Vid 13-tiden meddelade rätten att även 26-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord.
Efter förhandlingen var Ulf Ahlstedt kritisk mot sekretessen.
- Den är konstig, jag har protesterat mot hemlighetsmakeriet och att vi har fortsatt yppandeförbud.

Tredje personen häktad

Ulf Ahlstedt tycker att det råder en obalans mellan försvarssidan och åklagarsidan och vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström.
– Hon sitter på allt och kan vidta åtgärder, medan jag inte får säga någonting.
Ahlstedt säger att han fick reda på att brottsrubriceringen ändrats så sent som igår, kvällen innan häktningsförhandlingen.
- Om man är misstänkt för något och jag som advokat får kvällen före reda på misstankarna, hur mycket hinner man då förbereda sig och kontrollera uppgifter?
Strax innan klockan 15 beslöt tingsrätten att även häkta den tredje mannen, en 25-åring. Advokat Eva Henriksson kommer för sin klients räkning överklaga häktningsbeslutet och anser att underlaget är mycket tunt.
- Jag anser att det som tas upp är ett bötesbrott, säger 25-åringens advokat Eva Henriksson.
- Det är lätt att bli häktad i Sverige, det är den slutsatsen jag kan dra, säger hon enligt TT.
Den fjärde mannen, en 24-åring, släpptes på fri fot. Det finns inte tillräckliga skäl för att häkta honom, enligt tingsrätten.
24-åringen säger att "det har varit jobbigt".
– Jag ska vara med familjen. Jag måste smälta det här, säger han och fortsätter:
– Rättvisan kommer visa hur det ligger till.

"Inte lika inför lagen"

En vän till de misstänkta, Ahmed Abdi, säger till Diamant Salihu att han och andra ungdomar känner sig utpekade. Till TT uppger vännen att han bara kallar sig Ahmed Abdi av försiktighetsskäl.
- Så fort man är afrikan och troende muslim så tror folk att man är med i al-Shabaab. Så fort man börjar visa sin tro så blir man inringad av myndigheterna. Flera av mina vänner har blivit kontaktade av Säpo. Varje natt har jag hjärtklappning och är rädd att de ska komma och göra något mot mig också. Man är inte lika inför lagen, som muslim behandlas man annorlunda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER