Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fixfabriken kan bli rejält klipp för Göteborg stad

Göteborg stads fastighetsdirektör Martin Öbo är nöjd med budet.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Det första spadtaget till Fixfabriken togs under 2019.Foto: Fixfabriken
Totalt ska Fixfabriken bestå av sex kvarter. Man kommer förutom bostäder även bygga bland annat en idrottshall och kontorslokaler.Foto: Fixfabriken

Göteborg stad väntas sälja mark i Majorna – för närmare 200 miljoner kronor, skriver GP.

– Det är en prisbild som jag verkligen inte är besviken på, säger fastighetsdirektör Martin Öbo till tidningen.

På marken ska det byggas nya bostäder.

I Fixfabriksområdet mellan Vagnhallen Majorna och Sandarna ska det under de kommande åren byggas upp ett helt nytt bostadsområde. Cirka 1 200 bostäder ska uppföras.

Men Göteborg stad – som äger den aktuella marken – har inte kunnat bestämma till vilket pris den marken ska säljas. Därför drog man i oktober i gång ett budkrig om ett av totalt sex kvarter, där högstbjudande skulle vinna.

Budkrig klart i Majorna

Nu är den så kallade markanvisningstävlingen klar. Det var bussgaragetomten bredvid vagnhallen i Majorna som var uppe till försäljning och nu har byggherren F O Peterson lagt ett bud på 197 miljoner kronor, skriver GP.

Det motsvarar ett kvadratmeterpris på 15 200 kronor.

– En prisbild som jag verkligen inte är besviken på, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör på Göteborg stad, till GP.

Under måndagen ska politikerna i fastighetsnämnden fatta beslut om försäljningen. Marken som i så fall säljs till 197 miljoner kronor är ett av totalt sex kvarter och kommer att ge plats åt 140 bostadsrätter, skriver GP.

Övriga fem kvarter – där det ska byggas både hyres- och bostadsrätter – ska också säljas, och då kommer man att utgå från priset i den första affären. Tanken med att stycka upp tomten var, enligt GP, att göra det möjligt för mindre byggaktörer att etablera sig.

”Det är en auktion”

Storleken och priset på de olika kvarteren gör dock detta omöjligt i praktiken.

– Kommunen har faktiskt gjort hälften helt rätt här, man väljer att markanvisa först efter att detaljplanen är klar istället för att sälja mark som en oförädlad råvara. Problemet är att man inte ställer några som helst kvalitetskrav vid försäljningen, detta är ingen markanvisningstävling som kommunen kallar det utan det är en auktion, säger en uppgiftslämnare till GP.

Martin Öbo försvarar beslutet att sälja till högstbjudande:

– Vi har tolkat politiken som det är allt viktigare att ta hem göteborgarnas andel till skattkistan. Lite rått uttryckt måste vi maximera vinsten i vissa områden för att kunna bära ekonomiska underskott i andra delar av staden.