Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fixade flyktingavtal för miljoner – bytte sida

Veronica Morales ansvarade för avtalsförhandlingarna med flyktingjätten Hero samtidigt som hon förhandlade med bolaget om ett nytt toppjobb.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Här är mejlet som visar hur Heros vd Harry McNeil tackar tjänstemännen.
Harry McNeil, Heros vd, tackade de kommunala tjänstemännen för att de hjälpt bolaget att etablera sig i Västra Sverige.
Foto: Stundom Produksjoner / PRESSBILD/STUNDOM PRODUKSJONER
Enhetschefen Louise Parling erbjöds ett jobb som konsult för flyktingjätten Hero, för att hjälpa bolaget att etablera sig i Sverige.
Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN
Social resursförvaltnings kontor i Göteborg.
Foto: Daniel Olsson
Enligt Uppdrag gransknings beräkningar är avtalen med Hero värda tillsammans uppemot 140 miljoner kronor.
In i det sista ansvarade Veronica Morales för Heros nya guldkantade flyktingavtal. Ett dygn efter att sista handen lagts vid avtalet tackade hon ja till toppjobbet.
1 / 8

I somras kunde GT avslöja att Göteborgs kommuns högste ansvarige för flyktingmottagandet, Veronica Morales, byter sida - och får ett toppjobb hos flyktingjätten Hero.

In i det sista ansvarade Veronica Morales för ett kommunalt avtal som kan ge hennes nya arbetsgivare 82 miljoner kronor.

I kväll avslöjar SVT:s "Uppdrag granskning" flera höga tjänstemäns nära kontakter med flyktingjätten som från ingenstans blev Göteborgs stads största privata samarbetspartner i flyktingkrisen.

Den 4 mars i år tackade den privata flyktingjätten Heros vd Harry McNeil två strategiskt placerade chefer i Göteborgs stad för deras insatser.

Cheferna hade, enligt vd:n, hjälpt den stora norska flyktingkoncernen att slå sig in på den västsvenska marknaden med boenden för ensamkommande barn och unga:

“Vi är mycket tacksamma för de introduktioner som ni har gjort åt oss och möjliggjort för Hero att etablera sig även på västra sidan av Sverige”, skrev vd:n i mejlet som GT tagit del av.

De två uppskattade kommunala cheferna är dåvarande verksamhetschefen vid social resursförvaltning i Göteborg Veronica Morales, ansvarig för integration och flyktingmottagande, och enhetschefen vid samma verksamhet, Louise Parbring - med ansvar för boenden åt ensamkommande flyktingbarn.


Här är mejlet som visar hur Heros vd Harry McNeil tackar tjänstemännen.

LÄS MER: Göteborgs flyktingchef får toppjobb hos privat flyktingjätte


140 miljoner

Och Hero har alla skäl att tacka. Under lite mer än ett halvår tecknade bolaget flera stora avtal i Västsverige. Enligt "Uppdrag gransknings" beräkningar är det sammanlagda värdet på avtalen med Göteborgs stad uppemot 140 miljoner kronor.

Avtalen har förhandlats fram inom den del av kommunen som verksamhetschefen Veronica Morales ledde, fram till det att hon rekryterades över för ett toppjobb som operativ chef - hos just Hero. 

Hon var själv in i det sista ansvarig för tecknandet av ett avtal med sin nya arbetsgivare, värt som mest 82 miljoner kronor. Ett dygn efter att sista handen lagts vid avtalet tackade hon ja till den nya tjänsten och "bytte sida" vid förhandlingsbordet.

GT och SVT:s "Uppdrag granskning" har var för sig granskat turerna kring Göteborgs kommuns högste ansvarige för flyktingmottagandet.

Veronica Morales ansvarade för avtalsförhandlingarna med flyktingjätten Hero samtidigt som hon förhandlade med bolaget om ett nytt toppjobb.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Och "Uppdrag granskning" kan i kväll visa att Veronica Morales hade blivit kontaktad av Hero angående anställningen flera veckor innan det att hon sa upp sin tjänst vid kommunen. Samtidigt som intervjuer och förhandlingar om den nya tjänsten pågick mellan henne och Hero hade hon kvar ansvaret för arbetet med mångmiljonavtalet med samma bolag. 

Vill inte intervjuas

Och det är ett avtal som väcker många frågor och som har skapat mycket intern kritik inom kommunen.

Veronica Morales själv vill inte ställa upp för en intervju. När GT i fredags når henne på telefon svarar hon att hon inte hör något, att mottagningen är dålig, innan hon lägger på luren för att därefter göra sig onåbar på telefon.


LÄS MER: Utreds för brott - får miljoner för flyktingar


Men per e-post försvarar hon avtalet hon in i det sista ansvarade för som "mer fördelaktigt för Göteborgs stad, och mindre ekonomiskt fördelaktigt för Hero Sverige".

Men alla håller inte med. 

Harry McNeil, Heros vd
Foto: Stundom Produksjoner / PRESSBILD/STUNDOM PRODUKSJONER

I Uppdrag Granskning i kväll är flera anställda inom kommunen kritiska till att kommunen tecknade ett stort och dyrt avtal om platser med det privata bolaget i ett läge där kommunens egna boenden har svårt att fylla platserna.

– Vi blev väldigt upprörda att vi tecknade nya kontrakt med privata när vi inte kan fylla våra egna. Det var sagt att man inte skulle ingå några avtal alls med privata entreprenörer så länge de egna boendena inte var fulla. Och vi visste att vi behövde färre boenden, inte fler, säger en anställd med god insyn i boendeverksamheten till GT.

Full panik

Det första avtalet med Hero skrevs mitt under den stora flyktingvågen i slutet av oktober förra året. Det rådde full panik. Från att under sommaren ha haft ett 40-tal platser för nyanlända ensamkommande barn behöver Göteborgs kommun mot slutet av året, på kort tid, få fram 1600 platser. Det lyckas man med genom att starta upp egna kommunala boenden, öka beläggningen på de som redan finns - och, genom ett undantag i lagen som bara får användas vid riktigt extrema situationer, teckna flera avtal med privata aktörer utan upphandling.

Ett av dessa avtal skrevs med Hero, en då helt ny samarbetspartner till kommunen. Överenskommelsen var värd 63 miljoner kronor och avtalstiden sträcker sig ett år framåt - till 1 november i år. 

Men så lades politiken om. Gränserna stängdes och den stora strömmen av ensamkommande barn och unga avtog. 

Behovet av boenden för nyanlända faller likt en sten till marken. Och under slutet av våren dras till och med kommunens egna boenden med tomma platser.


LÄS MER: Förvaltningen anmäler till korruptionsåklagare


Och det är då verksamhetschefen i Göteborgs kommun, Veronica Morales med bara kort tid kvar på sin tjänst, ansvarar för att förhandla fram ett nytt avtal med Hero. Det beskrivs som en justering och ska ersätta det gamla avtalets sista månader.

Dyrt för skattebetalarna

Nu ska kommunen betala för något färre platser men i gengäld binder man upp sig för att betala för platserna under en betydligt längre tid, längre än för någon annan extern entreprenör.  

Igår, den 1 november, skulle det gamla avtalet ha kunnat gå ut, men i det nya löper avtalstiden vidare ända fram till april 2018.

Enhetschefen Louise Parling erbjöds ett jobb som konsult för flyktingjätten Hero, att hjälpa bolaget att etablera sig i Sverige.
Foto: Per Wissing / GT/EXPRESSEN

Det gör det nya avtalet betydligt mer värt än det gamla - som mest 82 miljoner kronor. Även om kommunen skulle använda möjligheten att säga upp avtalet i förtid har man förhandlat fram en dyrare affär för skattebetalarna.


LÄS MER: Brinck-Larsen: "Är en sorg som känns i hjärtat"


Enligt "Uppdrag gransknings" beräkningar betalar kommunen nu Hero varje dag 81000 kronor för platser som är tomma, nästan 2,5 miljoner i månaden.

Louise Parbring är enhetschef med ansvar för boenden för ensamkommande flyktingbarn och var med och förhandlade om det nya avtalet.

Hon konstaterar att många dyra platser nu står tomma men menar att det är lätt att vara efterklok vad gäller avtalet med Hero.   

– Under våren var läget över huvudtaget oerhört svårprognostiserat, säger Louise Parbring och uppger att de bland annat förväntade sig en tillströmning av ensamkommande under sommaren som aldrig blev av. 

Erbjöds vara konsult

– De dök aldrig upp, säger Louise Parbring.

Men om det var väldigt osäkert läge, varför förlänger man då avtalstiden så långt som till april 2018? Då skulle man väl ha valt en kortare avtalstid?

Social resursförvaltnings kontor i Göteborg
Foto: Daniel Olsson

– Jag kan inte svara på det. När det kommer till det faktiska avtalet sedan var det min chef Veronica Morales som skötte de frågorna. 

Veronica Morales skriver i mejl att Göteborgs kommun var vinnaren på det nya avtalet, medan hennes nya arbetsgivare Hero beskrivs som förloraren:

"Kontraktet anpassades bättre till de behov som fanns, då det ersatte platser för ankomstboende med platser för asylboende. För att uppfylla kraven för asylboende fick Hero Sverige investera i bland annat medarbetare med högre kompetens och ombyggnad av lokalerna så att de boende fick tillgång till kök", skriver Morales.

SVT:s "Uppdrag granskning" kan i kvällens program visa hur Hero Sverige AB under lång tid bearbetat strategiskt placerade tjänstemän inom Göteborgs stad. Och att Veronica Morales inte är ensam om att ha rekryterats till bolaget. Även den person som står som handläggare för det kritiserade avtalet och ytterligare en tjänsteman vid samma enhet arbetar i dag hos Hero, enligt "Uppdrag granskning". 

"Roligt använda min kompetens"

Och även enhetschefen Louise Parbring avslöjas med att redan för två år sedan försökt få arbeta som konsult åt Hero med uppdraget att hjälpa till vid koncernens etablering i Sverige - samtidigt som hon arbetade åt kommunen med boenden åt ensamkommande barn och unga.

Hon ska ha fått erbjudandet sommaren 2014.

Vilket Louise Parbring först inte vill kännas vid i intervjun med "Uppdrag granskning" som sänds i kväll.

– Det var ju lite dumt av mig att ställa den frågan till min chef naturligtvis, men jag tyckte "men åh vad roligt nu får jag använda min kompetens”. Därför frågade jag min chef om jag fick göra detta, säger Louise Parbring till GT.

Hon betonar att hon själv vid den tiden inte arbetade med upphandlingar och att varken Hero eller någon annan privat aktör inom flyktingbranschen då hanterades av hennes enhet. 

– "Det låter ju kul", tänkte jag då, säger Louise Parbring.

Men hennes chef insåg det olämpliga och det blev ett nej till sidouppdraget. 

Hjälpte alla

Men uppenbarligen är Heros vd Harry McNeil nöjd med hennes insatser för bolaget ändå. Det är Louise Parbring som tillsammans med Veronica Morales tackas av Heros vd för hjälpen med bolagets etablering. 

Det ser ju lite märkligt ut. Hero erbjuder dig att bli konsult för bolagets etablering i Sverige. Ni ingår de här avtalen till stora belopp och i mars tackar vd:n dig och Veronica Morales för att ni hjälpt till med just deras etablering i Västsverige?

– Ja, men vi har ju hjälpt till genom att de fick ett avtal. Det fick även många andra. Vi har ju behövt alla som kunde ordna fram boenden åt oss.

Vad menas med att ni som kommunala tjänstemän "hjälpt bolaget att etablera sig i västra Sverige”?

– Vi har inte hjälpt dem mer än vi hjälpt andra. Jag vet inte riktigt hur han tänker när han skriver så, säger Louise Parbring som själv arbetat för Hero i Norge innan hon kom till Göteborgs kommun.

Veronica Morales vill i sin tur inte kommentera sin nuvarande chefs tackmejl utan bollar frågan vidare till honom:

– Det här handlade om att Göteborg har gett referenser till Kungsbacka kommun inför att vi startade boende där, och det tackar jag för. Det handlar inte om något annat. Jag brukar säga tack när vi får goda referenser, säger Harry McNeil och uppger att han tackat andra kommuner på samma sätt.

– Det är ett normalt förfarande.

Granskning inledd

Social resursförvaltning inledde för några veckor sedan en intern granskning av de båda chefernas relation till flyktingjätten Hero.

I en intervju med "Uppdrag granskning" säger Social resursförvaltnings direktör Michael Ivarson att det beror på vad som framkommit i de mejl som nu offentliggjorts.

- Den bilden jag får är att mejlkorrespondensen mellan medarbetarna och den berörda firman inte ser bra ut, utifrån våra jävsregler, säger Ivarson till GT och fortsätter:

"Ser allvarligt ut"

- Därför ville jag att en extern utredare skulle fördjupa sig i om förvaltningen på något otillbörligt sätt gynnat den privata aktören. Jag vill få alla aspekter belysta, både arbetsrättsliga och straffrättsliga. Och det ser allvarligt ut.

Michael Ivarson förklarar att han vill ta del av rapporten, som blir klar under onsdagen, innan han ger ytterligare kommentarer.

Veronica Morales uppger i mejl att hon inte har påverkat innehållet i avtalet med Hero efter att bolaget kontaktade henne om en anställning.

"Den situation du beskriver uppstod aldrig", skriver hon.

I kväll klockan 20.00 sänder SVT "Uppdrag granskning" programmet Hero

Hero

Koncernen grundades i mitten av 80-talet i Norge där de är landets största privata aktör inom flyktingboenden. I dag har de ett 70-tal boenden i Norge.

Sedan våren 2014 försöker koncernen etablera sig i Sverige.

Omsättning var förra året en miljard kronor och koncernen presenterar sig som en aktör med möjlighet att erbjuda hela kedjan för nyanlända flyktingars etablering.

"Vår erfarenhet är att det går att kombinera medmänsklighet med ansvarstagande företagande", skriver bolaget om sig själva.

Avtalen med Hero värda 140 miljoner

Första avtalet

Tecknas mitt under den stora flyktingkrisen och rör 95 transit- och asylplatser under en ettårsperiod. Enligt jurister GT och Uppdrag Granskning varit i kontakt med var för sig hade kommunen kunnat avsluta avtalet den 1 november i år. Enligt Veronica Morales tidigast ett halvår senare.

Totalt värde för avtalsperioden: 63 miljoner kronor

Andra avtalet

I slutet av april 2016 tecknar Veronica Morales ett avtal om 13 platser hos Hero via en grannkommun.

Värde: 22 miljoner kronor.

Tredje avtalet

I juni läggs sista underskriften på ett nytt avtal som beskrivs som en justering av det första från november 2015. Det nya avtalet ersätter det gamla avtalets sista fem månader och har nu en avtalstid fram till april 2018.

Platsantalet minskas till 69 renodlade asylplatser. Men den långa avtalstiden gör att man i praktiken kommer överens om en större kostnad för skattebetalarna även om kommunen skulle utnyttja möjligheten att förkorta avtalet med ett halvår.

Fullt utnyttjat avtalstiden ut är överenskommelsen värd 82 miljoner kronor.