Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fiskhandlaren Tobias larmar: ”Hela branschen i gungning”

Bostads- och Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) berättar om regeringens åtgärder för att hjälpa svenska företag igenom krisen
Tobias Linder, fiskhandlare.
Foto: Privat
Priserna på fisk och skaldjur har gått ner till följd av coronakrisen, bland annat på fiskauktionen i Göteborg.
Foto: PER WISSING
Det är närmast tomt på kunder hos de handlare som säljer fisk inomhus, vilket drabbar bland annat Havsdelikatessen i Kungälv.
Foto: Privat

Hotellnäringen och resebranschen går på knäna.

Också fiskbranschen drabbas hårt av coronautbrottet.

– Det slår hårt i alla led. Det är mer eller mindre tomt på krogarna och handeln minskar drastiskt, berättar fiskhandlaren och grossisten Tobias Linder.

Svenska myndigheters restriktioner och rekommendationer slår hårt mot många branscher. 

Det gäller också försäljningen av livsmedel som färsk fisk.

– Det är en stor nedgång totalt sett. Värst är det för krogarna, där är det nattsvart. Men också de handlare som har sin verksamhet inomhus drabbas mycket hårt, säger Tobias Linder. 

Bättre sälja utomhus

Han har god insyn eftersom han handlar med fisk både på grossist- och detaljhandelsnivå.

– Jag är delägare i butiken inne i nyöppnade Kongahälla Center i Kungälv. Köpcentrat är i stort sett tomt så det slår ju väldigt hårt. Vi har nästan inga kunder alls nu, säger Linder.

I grossistledet är det också tuffa tider om än inte lika nattsvart, berättar han vidare.

– Fiskhandlare som har sina vagnar utomhus klarar sig mycket bättre. Där är det ingen större nedgång vad jag har hört. Det är ju ganska naturligt att folk föredrar att handla på ställen där risken att bli smittad är mycket mindre.

Men smittan som nu ställer till stora problem i stora delar av världen drabbar alltså även en ”nyttobransch” som fiskerinäringen i alla led.

Krögarna drabbas värst

– Priset på fisk går ner eftersom krogarna köper så lite. Det slår ju hårt mot väldigt många personer allt från fiskarna som får sämre betalt till mellanleden och de som säljer till konsumenterna.

Värst drabbade av Tobias Linders kunder är generellt krögarna. Hans företag distribuerar normalt sett 1-2 ton fisk och skaldjur.

– Men bara på några dagar har vi en oerhört stor nedgång. Det handlar om mer än 50 procent och det fortsätter neråt, berättar han vid lunchtid på onsdagen.

Besök förbjudna

Nedgången bekräftas av Roger Tillander, vd för Göteborgs fiskeauktion. Här säljs fisk och skaldjur lådvis på auktion med start 06.30 på vardagar. Det är fiskare från Sverige, Danmark, Norge och Föröarna som levererar sina fångster till fiskehamnen i Göteborg. 

– Det är korrekt att priserna på auktionen gått ner den senaste tiden, men det är omöjligt att säga hur mycket Coronaviruset påverkat detta. Det handlar helt enkelt om tillgång och efterfrågan, säger Roger Tillander.

Han uppger att priserna var höga under januari och februari beroende på att det var blåsiga månader vilket påverkar fisket negativt.

– I mars har vi haft mer att sälja och det ger lägre priser i sig. Senaste veckan sjönk därför priserna en hel del, men i dag (onsdag) gick de faktiskt upp lite grann.

Fiskhamnen har infört förbud mot besök från skolklasser och alla andra som inte är handlare för att minska risken för smittspridning.


LÄS MER: (PREMIUM) Ropet inifrån vården – klarar inte ett stort utbrott