Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fiskhandlaren Jonas, 39, vill rädda Feskekôrkan

Fiskhandlarnas framtid i Feskekôrkan är hotad efter Higabs beslut i veckan.Foto: MARIA DAHLIN
Jonas Wickstrand, 39, startade Facebookgruppen ”Rädda Feskekôrkan”.Foto: Privat

Fiskhandlarna hotas av att tvingas stänga ner sin verksamhet i Feskekôrkan efter årsskiftet.

Ett besked som har skapat stor irritation hos allmänheten.

Handlaren Jonas Wickstrand, 39, har nu skapat en Facebook-grupp som har fått närmare 30 000 medlemmar på ett par dygn.

– Jag är mållös, säger han.

Det var i torsdags som det kommunala fastighetsbolaget Higab i ett mejl meddelade att Feskekôrka kommer att behöva stängas ner i början av nästa år på grund av renoveringar. 

Där meddelade man dessutom att man ska se över vilken verksamhet som ska bedrivas där i framtiden – och att den världskända fiskhandeln därmed är hotad.

Ett besked som skapat stor irritation hos allmänheten – och inte minst handlarna.

”Kom som en blixt från klar himmel”

– Vi har suttit i olika möten de sex senaste åren där vi träffat arkitekter, diskuterat och skissat för att ta fram framtida Feskekörka. Det här beskedet kom som en blixt från klar himmel, säger Jonas Wickstrand som driver Öckerö fisk.

Han bestämde sig då för att starta Facebook-gruppen ”Rädda Feskekôrka” – som fått över 27 000 medlemmar på mindre än två dygn.

– Jag är mållös, säger han och fortsätter:

– Jag startade den i fredagskväll vid stängning och sen har det blivit världens snöbollseffekt av det då massor av folk visat sitt engagemang.

Efter årsskiftet kommer Feskekôrkan att stängas ner för renoveringar.Foto: EMMA MATTSSON

”Ingenting man kunde planera för”

Så det här har överträffat ditt mål?

– Man kan ju skriva av sig på Facebook i olika sammantag för att få utlopp för frustration, det var vad det var ämnat för från början. Att få något gehör. Men nu närmar vi oss 30 000, det var ingenting man kunde planera för.

Jonas Wickstrand tror att det finns flera olika faktorer bakom den stora spridningen.

– Just att det är i Göteborg med allt som varit med Västlänksdebatten och liknande. Sen finns det samtidigt ett stort symbolvärde i Feskekôrkan, säger han.

Vad tror du att det kan betyda för det framtida beslutet?

– Förhoppningsvis väldigt mycket i och med att det har blivit så stor spridning. Det är ju inte heller bara göteborgare som är engagerade i gruppen utan många från utsocknes också som har minnen kopplade till Feskekörka på ett eller annat sätt.