Världsnaturfondens nya Fiskguide 2021 sammanställer hur fiskarna mår, hur effektiv själva skötseln av kontrollerna är och hur fisket påverkar andra aspekter så som dess miljöpåverkan på andra arter och livsmiljöer.
Generellt sett ligger mycket av det som fiskas på Västkusten på grönt ljus. Flera fiskar är MSC-certifierade, vilket innebär att de får grönt ljus.
– Om man tar räkfisket på Västkusten som exempel så ligger de på rött ljus om de inte är MSC-certifierade. Havskräftan får ett grönt ljus om den är fiskad med bur i Kattegatt, Skagerrak eller i Nordsjön, säger Inger Melander, fiskeexpert på WWF.
Fiskeredskapet är något som i vissa fall kan vara avgörande för om fisken får ett rött eller grönt ljus.
– Makrillen får även den grönt ljus om den är fiskad med en flyttrål, handlina eller ringnot. Men det är bara en viss del av det fisket som är svenskt, säger Inger Melander.
Tre saker att kolla efter
Fiskexperten rekommenderar att man letar efter arter som framför allt ligger på grönt ljus i matbutiken.
Om man har en smartmobil kan man ta hjälp av Fiskguide-appen – då finns det specifikt tre saker man kan kolla efter: fiskens namn, fiskemetod och var den är fångad.
– Om man handlar utan sin telefon kan man kolla efter tre certifieringar som vi rekommenderar: MSC för vildfångad fisk, Krav som gäller för både vildfångad och odlad fisk och sen även ASC som gäller för odlad fisk, säger Inger Melander.
Lax och torsk är de två allra vanligaste fiskarna svenskarna köper i matbutiken. Där finns det några olika saker man bör tänka på.
– Den ASC-certifierade laxen ligger på grönt ljus och den odlade norska laxen ligger på gult. Sedan har vi MSC-certifierad torsk som får grönt ljus medan torsken som fiskas i Östersjön ligger på rött ljus. Men det finns några undantag om torsken exempelvis fiskas i Barents hav och Norska havet, då ligger den på gult ljus, säger hon.
Om man ska äta på restaurang
När man ska ut och äta på en restaurang eller köpa något från fiskbilen är det inte alltid lika enkelt att kolla efter själva miljömärkena.
Då kan man först och främst fråga efter det vetenskapliga namnet på fisken och därefter några grundläggande saker.
– Man kan fråga vad det är för art, var den är fångad, vilket fångredskap man har använt och om den är odlad och i så fall var. Då får man all information man behöver för att se vilket ljus den fisken man hade tänkt beställa ligger på i Fiskguiden, säger Inger Melander.
Olika certifieringar
MSC: Den här certifieringen visar att fisken är vildfångad, har fiskats med hänsyn till havsmiljön och kommer från ett livskraftigt bestånd.
Det är en internationell organisation som arbetar för miljömärkning av fisk och skaldjur.
ASC: Den här certifieringen visar på ett antal olika standarder så som effekterna av vattenbruk, vattenkvalitet, förebyggande av sjukdomar, djurens välbefinnande med mera.
Det är en internationell hållbarhetsmärkning för odlad fisk- och skaldjursprodukter.
KRAV: Det är en svensk miljöcertifiering som både omfattar vildfångade och odlade fisk- och skaldjursprodukter. Fartyget måste vara KRAV-certifierade och ingå i ett MSC-certifierat fiske för att få KRAV-märka.
Grönt (bra val), gult (var försiktig) och rött (låt bli).
Källa: asc-aqua.org, wwf.se och msc.org