Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fiskebåt sjönk – en person räddad

Här sjunker båten utanför Tjörn. Foto: Kustbevakningen
Här sjunker båten utanför Tjörn. Foto: Kustbevakningen

Ett sjödrama har utspelat sig utanför Tjörn under söndagsförmiddagen.

En person har räddats från en sjunkande båt.

– Hade larmet kommit in tio minuter senare hade det kunnat bli betydligt värre där ute, säger Anders Bagge, stationsföreståndare vid SSRS Käringön.

Den ligger nu på 37 meters djup, uppger Kustbevakningens insatsledare.

Det var strax innan klockan 09 som Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral  fick larm om en sjunkande fiskebåt utanför Tjörn.

– Det var en fiskare som meddelade att han tog in vatten, att han höll på att pumpa men att det inte gick. Han var ensam ombord och hade larmat till SSRS Käringön (Sjöräddningens station reds. anm.) men inte fått något svar, säger Birgitta Öckermark, flygräddningsledare vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral slog då larm till SSRS Käringön som tillsammans med SSRS Skärhamn ryckte ut till platsen.

– Det brukar vara bråttom när en båt tar in vatten. När vi kom fram till positionen vi fått såg vi att fiskaren låg tungt på ena sidan. Vi hade med oss pumpar men han låg redan så pass djupt att vattnet började komma över på däck, säger Anders Bagge, som är stationsföreståndare på Käringön och ledde insatsen.

Vraket ligger djupt

– När de kommer fram så sjunker båten ganska snabbt, mannen lyckas hoppas över till ett av sjöräddningens fordon. Då sjönk båten, så de kom fram i rättan tid, säger Birgitta Öckermark.

En bedömning som även Anders Bagge delar.

– Hade han ringt lite senare hade det varit en jobbigare insats, men nu kunde han bara kliva över på vår båt. Så det är tacksamt när det är så, sedan är det ju tråkigt när båten går under, säger Anders Bagge och fortsätter:

– När vattnet väl går över däck forsar det in ganska snabbt och då brukar det gå fort. Med tanke på att vi var där i god tid så blev det inte så dramatiskt, men hade larmet kommit in tio minuter senare hade det kunnat bli betydligt värre där ute. 

Anders Bagge, stationsföreståndare på Käringön, ledde räddningsinsatsen utanför Tjörn. Foto: Privat

Anders Bagge säger att det tog omkring 30 minuter innan fiskebåten helt hade försvunnit under vattnet. Efter det körde SSRS Käringön hem fiskaren till hans hemmahamn och släppte av honom.

– Han var i gott mod så det var inga problem med honom. Det är olyckligt när sådant här händer men det slutade bra, för alla människor som var inblandade i alla fall, säger Anders Bagge.

Ligger på 37 meters djup

Vraket ligger djupt och kustbevakningen finns på plats vid olycksplatsen och arbetar.

– Just nu håller vi på och kraftsamlar. Närmast väntar vi på en undervattensrobot som ska kunna gå ner och visa hur båten ligger. Vi siktar på att kunna bärga den, säger Kustbevakningens räddningsledare Mattias Heneborn.

Läcker båten olja?

– Det verkar inte så. Ytterst små oljerester finns på platsen men inget tyder på att det läcker.

Båten ligger på cirka 37 meters djup. Det handlar om en katamaran som är cirka tio meter lång.