Tre unga män fiskade upp handgranater

Publicerad

Ett område har spärrats av i Karlstad kommun sedan någon fiskat upp sprängämnen ur ett tjärn.

Tre unga män ska ha fått upp både rök- och brandgranater ur sjön.

– De fiskade med magnet och fick då upp de här föremålen, säger Orla Kristoffersson, lokalpolisområdeschef i Karlstad.

Det är Sandbäckstjärn, som ligger i anslutning till ett gammalt militärområde, utanför Karlstad som man har gjort fynden.

Enligt Orla Kristoffersson ska de tre unga männen som fick upp sprängämnen då de sökte av sjöbottnen med hjälp av en magnet. Fiskelyckan var god och man fick upp både rök- och brandgranater.

– Men de hade ingen tändhatt så då händer inget. Men om man själv har en sån som man stoppar i, då smäller det, säger han.

Militär dumpningsplats

Händelsen skedde i torsdags och de unga männen valde att kontakta polisen gällande sina fynd, som i sin tur kontaktade polisens bombgrupp i Göteborg.

– Det var här i fredags och kunde konstatera att det var skarpa föremål, säger Orla Kristoffersson.

Tjärnet ligger i anslutning till ett militärt övningsområde och enligt ett pressmeddelande från Karlstad kommun så är det allmänt känt att tjärnet tidigare varit dumpningsplats för ammunition.

– Ja, det finns uppgifter som tyder på att det kanske inte var ovanligt att man dumpade överkliven ammunition i tjärnet, det stämmer, säger Orla Kristoffersson.

Utfärdat tillträdesförbud

Tjärnet är i normala fall en populär fiskeplats. Från fyra olika bryggor kan man försöka få upp en ädelfisk som har planterats i tjärnet. Numera är hela tjärnet avspärrat.

– Vi tog kontakt med länsstyrelsen som tog ett beslut om att utföra tillträdesförbud vid sjön. Man har nu satt upp skyltar och staket och vi har även en fisketillsyningsman på plats som förklarar för de som brukar fiska att det inte går för tillfället, säger Orla Kristoffersson.

Enligt Kristoffersson kommer man nu ha ett möte med bland annat  länsstyrelsen och Försvarsmakten för att se hur man går vidare i frågan.

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER