Fiskare fick mycket ovanlig fångst i nätet

Den glänsande guldspariden vistas normalt i Medelhavet.

En mycket ovanlig gäst har dykt upp i de västsvenska havsvattnen.

Den glänsande guldspariden, som normalt vistas i Medelhavet, hamnade i en fiskares garn utanför Grundsund.

Nu simmar den i ett av akvarierna i Havets hus i Lysekil.

– En förklaring kan vara klimatförändringar, att havet blivit varmare. Vi kan nog förvänta oss att fler arter kommer upp till våra vatten, säger Helen Sköld, vikarierande akvariechef på Havets hus.

Det var en fiskare som fick den guldspariden i sitt nät på sju meters djup utanför Grundsund. Den för våra vatten exotiska arten känns igen på ett guldgult band mellan ögonen. Den har också en stor svart fläck på huvudet.

- Det är tredje gången en guldsparid når svenska vatten, senast för cirka 15 år sedan. Den är platt och silvrig och ser väldigt annorlunda ut mot våra fiskar, säger vikarierande akvariechefen Helen Sköld på Havets hus i Lysekil.

Hon berättar att det ibland kommer arter som annars trivs bättre söderut, men då på sensommaren och höstarna när det är varmare i vattnet.

"Havet har blivit varmare"

- Att det sker vid den här tiden på året är någon form av tecken på klimatförändringarna, att havet blivit varmare. vi kan nog förvänta oss att det blir fler arter som kommer till oss, säger hon.

Helen Sköld tror att den aktuella guldspariden kommit på naturlig väg, att den själv har simmat hit.

- Det är en litet exemplar, cirka 20 centimeter, så det är troligen en hane för tillfället. När den blir större blir det en hona, förklarar hon.

Guldspariden är nämligen en protandrisk hermafrodit, vilket betyder att den börjar sitt liv som hane men byter kön till hona när den blir äldre.

Helen Sköld säger att guldspariden är en uppskattad matfisk i Medelhavsområdet.

- På så sätt är det inte ett ovälkommet tillskott. Men det man är orolig för är om en ny fiskart börjar dominera kan den konkurrera ut andra arter. Och de främmande fiskarna kan bära på parasiter och sjukdomar som våra arter inte har något skydd emot.

Just nu simmar den ovanlige gästen i ett av akvarierna på Havets hus. Den simmar ihop med en sjurygg som är av samma storlek.

"De får räkor i bitar"

- Vi får se hur det går. Den behöver nog lugna sig lite. Vi har inte fått den att börja äta ännu vilket vi hoppas att den kommer i gång med snart. De får räkor i bitar, sill, bläckfisk och musslor. Det är vad vi brukar ge fiskarna som standard.

Helen Sköld är glad över att lokala fiskare hör av sig när de hittar något nytt och spännande i sina garn.

- Det är ett jättetrevligt samarbete. Vi brukar bli uppringda av både yrkesfiskare och privatpersoner,