Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fiskare får tillstånd att skjuta säl på Västkusten

Foto: ANDERS HOFGREN / IBL

En fiskare i Kungshamn har ansökt om att få skjuta sälar eftersom de tar makrill från hans krokar. 

Nu har han fått tillstånd att skjuta 15 stycken, skriver Bohusläningen

Enligt fiskaren orsakar sälarna mycket skada då de både tar makrill från krokarna och förstör fiskeredskap. Det innebär allvarliga ekonomiska konsekvenser för verksamheten och svårigheter att kunna arbeta. 

Det gör det omöjligt att bedriva ett lönsamt yrkesfiske, har fiskaren skrivit till länsstyrelsen.

Nu är beslutet taget och fiskaren i fråga får tillåtelse att skjuta 15 knubbsälar. Fem stycken i Malmöfjord och tio i Sälöfjorden. 

Fjordarna är områden för särskilda skydds- eller bevarandevärden och tillhör Natura 2000-områden. Länsstyrelsen är restriktiv med att tillåta jakt i sådana områden. Det ska i så fall inte innebära någon betydande miljöpåverkan att sälarna skjuts. 

Jakten på säl i Sverige är omdiskuterad

Det är också endast yrkesfiskare som kan beviljas att jaga säl i ett Natura 2000-område. Under första halvåret av 2020 fick åtta yrkesfiskare beviljat jakttillstånd inom särskilda jaktområden, skriver Bohusläningen.

Enligt WWF finns det omkring 15 000 knubbsälar i Sverige och den absolut största majoriteten finns på Västkusten. omkring ettusen knubbsälar lever på Östkusten. Bortsett från knubbsäl finns det också gråsäl som är ett större djur och vikare som är en mindre form av knubbsäl i Sverige.

Jakten på säl är omdiskuterad. År 2009 kom en EU-förordning som förbjuder all handel med produkter från säl. 

Under 1900-talet minskade populationen kraftigt, först genom jakt och senare på grund av miljögifternas effekter på sälarnas immunförsvar och fertilitet, skriver WWF. Just nu är tillståndet stabilt men arten har genomgått flera olika svängningar i population på grund av bland annat sjukdom.                                                                                           

Se också: