Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fiskare anklagas för att ha dumpat räkor

Svenska räkfiskare anklagas för att slänga tonvis med ätbara räkor överbord varje år.

Ett svårbevisat anklagande - eftersom det ska ske ute till havs.

Sveriges lantbruksuniversitet anklagar de svenska räkfiskarna för att de dumpar ätbara räkor ute till havs. De bedömer att mellan 1000 och 2000 ton räkor varje år kastas. Varje år tar de svenska räkfiskarna upp 1243 ton räkor. Om detta rapporterar P4 Väst. Peter Olsson från svenska yrkesfiskares riksförbund menar att det är en siffra som inte stämmer.

– Svenska fiskare har större maskor och riktar in sig på kokräkan, alltså den större räkan, säger Olsson till P4 Väst.

– Fiskeriverket har hävdat att det finns ett utkast men det är ingenting som går att bevis, fortsätter Peter Olsson från svenska yrkesfiskares riksförbund.


Slänger de små

Jan Isaksson som är havsfrågeansvarig på Greenpeace menar däremot att det är ett stort problem.

– Grundproblemet i den svenska räkflottan är att det finns för många och för stora fartyg i förhållande till den resurs av räka som finns. Det man gör då är att man behåller bara de stora räkorna medan de lite mindre räkorna, råräkorna kastar man tillbaka i havet, säger han enligt P4 Väst.

Just nu utreder Hav och vattenmyndigheten hur mycket räkor som dumpas i de svenska vattnen. Inte förrän utredningen är klar kan det bli aktuellt med några åtgärder.