Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fi:s motion: Vill se kvinnlig staty utanför Gamla Ullevi

Stina Svensson är gruppledare för Feminstiskt Initiativ.
Foto: PRESSBILD
Annette Börjesson har över 70 landskamper och ett EM-guld på sitt CV.
Foto: © BILDBYRÅN
Annette Börjesson.
Foto: Privat / Privat
Gunnar Gren utanför Gamla ullevi.
Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Gunnar Grens staty står utanför Gamla Ullevi.

Nu vill Feministiskt Initiativ att Göteborg ska få en kvinnlig staty.
Förslaget: förra EM-hjälten Anette Börjesson, 64. 

– Klart att jag känner mig hedrad, säger hon.

Under fotbolls-VM 2019 engagerade det svenska damlandslaget ett helt land. Laget lämnade Frankrike med en bronsmedalj och hyllades i Göteborg och på Götaplatsen.

Just Göteborg ses som det svenska damlandslagets hemmastad i och med nationalarenan Gamla Ullevi. Utanför arenan möts publiken av en manlig staty – Gunnar Gren.

Och nu vill Feministiskt Initiativ att Göteborg och Gamla Ullevi ska få en kvinnlig staty. I motionen, som är skriven av gruppledaren Stina Svensson, nämns den tidigare landslagsspelaren Anette Börjesson som 1984 var med och vann EM-guld.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag fick veta det här först nu. Men det är klart att det är roligt och jag känner mig hedrad att de tänkte på mig, säger Anette Börjesson.

Visa att de tar jämställdhet på allvar

I motionen nämns bland annat Sveriges framgångar i VM och hur debatten återigen blossade upp om hur damfotbollen inte spelar på samma villkor som herrfotbollen.

För att ge plats åt statyn föreslår man att man antingen flyttar på Gunnar Grens staty eller att man helt enkelt låter den stå kvar tillsammans med Anette Börjesson. I motionen kan man bland annat läsa:

”Vi i Feministiskt initiativ anser att det är angeläget att Göteborgs stad visar på att vi tar arbetet för jämställdhet inom fotbollen på allvar. Därför vill vi att en beständig staty över en ikonisk fotbollshjälte inom svensk damfotboll placeras vid ingången till Gamla Ullevi.”

– Just den aspekten har jag inga problem med. Det har ju funnits statyer på män i all oändlighet utanför fotbollsarenor men inga på kvinnor. Likaväl som det finns på män borde det finnas på kvinnor, säger Anette Börjesson.

”Får se hur länge jag får stå kvar”

Anette Börjesson spelade över 70 landskamper för det svenska landslaget. Hon tog även sex SM-guld för Jitex och spelade även för GAIS. Hon är även en av fem kvinnor i Svensk Fotbolls Hall of Fame.

Hon har tidigare varit chefredaktör och ansvarig utgivare för sajten Damfotboll.com. 

Sedan tidigare står Caroline Seger staty i Helsingborg och Nilla Fischer i Linköping. Båda statyerna har vandaliserats.

– Om jag blir staty får vi se hur länge jag får stå kvar. Det retar alltid någon, säger Anette.