Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Finns ingen bakom som tar pengarna"

Skänker gärna. Michael Anefur, nationell samordnare i kampen mot hemlöshet, har sett tiggeriet på nära håll och är övertygad om att pengarna som skänks går till personer som behöver dem.
Foto: Ronny Johannesson

Tiggeriet har blivit en del av hemlösheten i Sverige och är ett gemensamt problem för de europeiska länderna.

Enligt hemlöshetssamordnaren Michael Anefur (KD) är det värt att ge en peng till tiggaren på gatan.

- Den tjuga jag lägger i burken går hem till att ge barn medicin, och så vidare, det har nytta för individen. Det finns ingen som står bakom och tar pengarna, säger han.

Michael Anefur är sedan december 2011 nationell samordnare vid socialdepartementet i kampen mot hemlösheten.

- Tiggeriet fanns inte med i uppdraget från början, men det har blivit en del av hemlösheten i Sverige.

Månadsinkomsten: 1 500

En tiggare tjänar mellan 1 500 och 2 000 kronor i månaden, enligt Michael Anefur.

- Det här är människor som lever i en misär och fattigdom på hemmaplan som vare sig du eller jag riktigt kan begripa. De ser möjligheten i den fria rörligheten inom unionen att försöka försörja sig i ett annat land. Ingenting tyder på att det skulle vara en kriminell verksamhet.

Bör man ge tiggare pengar?

- För två år sedan tyckte jag inte det. Jag utgick från att våra system var bättre än 20 kronor i en burk. Men efter att jag sett det här på nära håll ger jag pengar.

"Måste lösas på hemmaplan"

Fenomenet med EU-medborgare som genom bland annat tiggeri försöker överleva i Sverige har ökat de senaste åren.

- Det sprider sig ut i landet även utanför storstäderna. Ingen i landet vet hur många det är som försöker försörja sig genom tiggeri. Det kan vara ett par tusen, säger Michael Anefur.

- Så länge vi har så oerhört stora skillnader inom EU där det finns en utpräglad fattigdom, då har EU ett gemensamt ansvar att bekämpa detta. Och grundproblemet måste lösas på hemmaplan.