I filmen berättar Sajid Nazari, 17, om Göthenburgos nya projekt.I filmen berättar Sajid Nazari, 17, om Göthenburgos nya projekt.
I filmen berättar Sajid Nazari, 17, om Göthenburgos nya projekt.
Roozbeh Behtaji är en av Göthenburgos grundare.Roozbeh Behtaji är en av Göthenburgos grundare.
Roozbeh Behtaji är en av Göthenburgos grundare.

Filmer ska besvara nyanländas frågor

Publicerad

Föreställ dig att du kommer till ett främmande land. Du är fullständigt ensam, du kan inte språket och allt du äger bär du på.

Frågorna skulle hopa sig.

Föreningen Göthenburgo har nu startat ett projekt som ska underlätta den första tiden för de ensamkommande.

– Det är små informationsfilmer, som också ska fungera som kortfilmer, som görs på deras eget språk, säger Roozbeh Behtaji, en av Göthenburgos grundare.

"Det här busskortet av plast som de gav mig... hur använder jag det?"

Det är en av de många frågor som snurrade i den då 14-åriga Sajid Nazaris huvud när han anlände till Sverige för tre år sedan. Det berättar han i en kortfilm där den ideella föreningen Göthenburgo presenterar sitt nya projekt – ett filmprojekt som går ut på att besvara alla de frågor som en nyanländ kan tänkas bära på.

– Det började med att vi blev kontaktade av enheten för ensamkommande barn i Mölndal. De ville göra en utställning kring deras arbete med ensamkommande. Då gick jag till ett boende och pratade med ungdomarna – och utifrån det så växte det här projektet fram, berättar Roozbeh Behtaji, en av Göthenburgos grundare.

Stort intresse

Nu efterlyser föreningen människor som vill vara med i projektet.

– Precis alla som vill vara med får det.

Sedan projektet "gick online" under nyårsaftonen så har intresset varit stort, berättar Roozbeh Behtaji.

– Vi har blivit kontaktad på åtminstone tio olika håll. Dels av folk som jobbar på boenden, dels av ungdomar själva och dels av filmskapare med svensk bakgrund som vill vara med på olika sätt.

Man har redan påbörjat projektet med några av ungdomarna – och planen är att det ska sträcka sig över hela 2016.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER