ATTACKERAR. De två unga killarna gillade inte att bli tillrätta­visade utan gav sig på Michael Garderud. Foto: MICHAEL GARDERUD
ATTACKERAR. De två unga killarna gillade inte att bli tillrätta­visade utan gav sig på Michael Garderud. Foto: MICHAEL GARDERUD

Filmade dödsleken - blev nersparkad

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. De unga killarna hängde utanför spårvagnen på linje 1 mot Tynnered.
Michael Garderud filmade den livsfarliga leken.
När han försökte tala dem tillrätta fick han stryk.
Michael Garderud har gjort polisanmälan.
- Det blev obehagligt, de sparkade och slog mot mig, säger han.
Den livsfarliga leken tågsurf-leken pågår ständigt på Göteborgs spårvagnar.
- Man åker överallt på vagnarna utom vid fronten eller på taket, säger Milan Buvac, säkerhetsansvarig på Göteborgs spårvägar.
- Tack och lov har vi varit förskonade från allvarligare olyckor men det är väl bara en tidsfråga innan en sådan sker.
- Ungdomarna blir ju allt djärvare.

Konfronterade killarna

Michael Garderud blev tillsammans med flickvännen vittne till hur två killar hängde utanför dörrarna på spårvagnen på linje 1. Han tog upp sin kamera och filmade.
På Frölunda torg konfronterade han killarna.
- Jag försökte påtala för dem det livsfarliga i att åka utanpå spårvagnen.
- Skulle de förlora greppet är det väl färdigt för dem.
Men killarna uppskattade inte tillrättavisningen utan attackerade istället Michael. Och ifrågasatte varför han filmat dem.
Enligt Milan Buvac har förarna klara instruktioner om de ser tågsurfare.
- Hänger de på den egna vagnen ska spårvagnen stannas omedelbart och trafikledningen tillkallas.
- Ser de någon på en annan vagn gäller att trafikledningen skall underrättas.
Det är inte tillåtet att åka utanpå spårvagnar. Men under årens lopp har det gjorts få polisanmälningar. Oftast försvinner ju ungdomarna snabbt från platsen och kan vara svåra att identifiera.

"Vi brukar gå vidare"

- Men vi brukar gå vidare om det blir skador på spårvagnarna, om det ställer till stora trafikstörningar, säger Milan Buvac.
Hans bedömning är att antalet rapporter om tågsurfing ligger konstant år från år.
- Jag tror också att gruppen som gör detta är ganska liten men att det sker en nyrekrytering när andra lägger av.
Värst utsatta är de linjer som kör i de yttre stadsdelarna på Hisingen, Angered och Västra Frölunda där spårvagnarna går på egen banvall. Där är risken för upptäckt mindre.
Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER