De två kvinnorna tros ha försökt att stjäla från flera äldre personer innan de greps av väktare. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Ludvig Thunman
De två kvinnorna tros ha försökt att stjäla från flera äldre personer innan de greps av väktare. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Ludvig Thunman

Ficktjuvarna riktade in sig på äldre – greps

Publicerad

Väktare i Borås har varit lyckosamma senaste tiden.

De lyckades i söndags följa efter två kvinnliga ficktjuvar som senare kunde gripas utanför en butik i Borås.

Redan tidigare sitter två män häktade för ett stort antal fickstölder från äldre personer, skriver Borås Tidning.

De två kvinnorna, i 25-30-årsåldern, hade innan de greps gått från butik till butik och försökt komma över plånböcker från äldre personer.

En civilklädd väktare följde efter kvinnorna och när de vid fjärde försöket lyckades att komma över en plånbok från en kvinna i 65-årsåldern slog väktaren till. Stölden hade gått snabbt och offret märkte inte att plånboken stals, det var först vid kassan som hon gjorde upptäckten.

Övervakningsfilmer

Väktaren larmade några kolleger och tillsammans slog de till på parkeringsplatsen utanför butiken och kunde ta fast kvinnorna för vidarebefordran till polisen.

Med hjälp av övervakningsfilmer ska polisen nu kontrollera om kvinnorna kan kopplas till andra fickstölder som ägt rum i Västsverige.

Sedan några veckor tillbaka sitter två män i 40-55-årsåldern häktade för att ha begått 15-20 fickstölder i Borås, Årjäng och Bengtsfors.

De kunde gripas efter att en civil väktare uppmärksammat männen när de stal en plånbok från en 85-årig kvinna. Även här följde väktaren efter och larmade polisen som senare kunde gripa männen på Allégatan i Borås.

– Civilklädd personal är guld värt om man vill komma åt sådana här stölder, säger utredningsbefälet Jan Johansson vid Boråspolisen till Borås Tidning. Gärningsmän brukar försvinna om de ser uniformer.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER