Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flicka nära att dö av undernäring – föräldrarna: ”Hon får solsken”

Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Vegankost och bröstmjölk i stället för barnmat.

”Solsken och skratt” i stället för vitamintillskott. 

Den filosofin höll på att kosta en ettårig flicka livet, menar åklagaren, som väckt åtal mot ett föräldrapar i Göteborg.

– Universum tar hand om oss, säger mamman, som aldrig anmälde flickans födsel till Skatteverket, i förhör med polisen

Den 15 februari, strax efter klockan 09.30, råder febril aktivitet på Drottning Silvias barnsjukhus.

Den lilla flicka, drygt ett år gammal, som nyss kommit in på akuten är i mycket dåligt skick. Hon är blek, hennes ögon har rullat bakåt och hon har kramper i ena armen. 

Dessutom har hon inga reserver att ta av. Hon väger betydligt mindre än ett barn i hennes ålder normalt gör, och hennes liv hänger på en skör tråd.

I behandlingen av flickan tvingas personalen på sjukhuset ta hjälp av läkare med specialistkunskap, som arbetat med undernärda barn i Afrika. 

– Jag har aldrig sett ett så svårt undernärt barn, berättar en läkare senare i förhör med polisen.

Sjukhuspersonalen lyckas rädda flickans liv, men det är på håret. I polisens förundersökning framgår det att hon bara var timmar från att dö.

 ”Får solsken, skratt och kramar”

Flickans föräldrar sitter nu häktade och kommer att ställas inför rätta, misstänkta för grovt vållande till kroppsskada. 

Enligt åklagaren har mamman och pappan orsakat sin dotter ”grav undernäring som lett till ett livshotande tillstånd genom att inte tillgodose hennes grundläggande behov av tillräckligt näringsrik föda.”

Det misstänkta paret är veganer, vilket SVT Nyheter Väst var först med att berätta. Dottern har – förutom bröstmjölk – givits en liknande kost, berättar pappan i förhör. 

Kött har flickan inte fått eftersom det ”innehåller massa gifter”, förklarar han, och ost ”omvandlas till morfin i kroppen”.

Föräldraparet åtalas, misstänkta för grovt vållande till kroppsskada.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON

Paret nekar till brott. De uppger i stället att barnet hade varit magsjukt dagarna innan de åkte in till sjukhuset och då inte fått behålla någon föda. 

– Jag har inte ens hjärta att döda en mygga som suger blod från mig. Så det finns absolut ingen avsikt att skada min dotter. Jag älskar henne verkligen, säger mamman i förhör med polisen.

I förundersökningen ifrågasätter föräldrarna att deras dotter skulle vara undernärd, men enligt läkarna råder det inga tvivel om den saken. Dessutom uppges flickan lida svår brist på flera viktiga vitaminer och mineraler. 

Några tillskott har föräldrarna aldrig gett henne, berättar pappan för polisen:

– Nej, inga droppar eller sådant. Hon får solsken, skratt och kramar.

”Vill vara som bina”

Innan besöket på sjukhuset var myndigheterna helt ovetandes om den lilla flickans existens. Hon förlöstes i ett förlossningskar i en lägenhet i Göteborg, utan överinseende från barnmorska, och föräldrarna har därefter inte anmält födseln till Skatteverket. 

I förhör får pappan frågan om varför.

– Därför att jag anser att Sverige som stat inte skall få äga henne och ta lån i hennes namn. Jag skall också avsäga mitt svenska medborgarskap för jag tror inte på det här med nationer och sånt, blir hans svar.

Pappan beskriver sig och själv och mamman som nomader. De saknar fast bostadsadress och ”jobbar så lite som möjligt.”

– Jag tror att pengar är något hemskt. Hemskt som i att när jag lägger handen på en sedel så blir du sämre, smittad av ”guldfeber”, blir sämre som människa, sämre som varelse. Jag vill vara som bina som åker runt och pollinerar. Är de ens medvetna att de gör så att hela världen blommar?

På polisens fråga om hur de försörjer sig, svarar mamman:

– Det mesta som vi behöver kommer liksom till oss och det är ju en del av vår tro, att universum tar hand om oss.

Flickan har tills vidare omhändertagits av sociala myndigheter.