Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fick vänta en timme på ambulans – fann sin hjälte

Johanna Magnusson fick en fraktur i knät och drog av ledbandet när hon ramlade på lördagen. Men hon är tacksam att Anna kom fram och lugnade henne i väntan på ambulansen. Foto: Privat
Sjuksköterskan Anna Laurén kom till undsättningen och satt bredvid Johanna i en timme och lärde henne att andas i fyrkanter för att bli lugn. Foto: Facebook
Johanna hann inte fråga om Annas kontaktuppgifter – men fick tag på henne genom en efterlysning på Facebook. Foto: Privat
Johanna ska skicka en gåva, som tack för Annas fina stöd. Foto: Privat

Johanna Magnusson, 21, gick runt på stan i Göteborg när hon plötsligt ramlade och skadade sig svårt. 

I en timme tvingades hon ligga och vänta på att ambulansen skulle komma. 

Men då kom räddaren i nöden, sjuksköterskan Anna Laurén, 28.

– Det betydde jättemycket för mig att hon var där, säger Johanna. 

Johanna Magnusson från Jönköping var ute och gick på Kungsportsplatsen, ett torg i centrala Göteborg, på lördagskvällen när hon plötsligt ramlade omkull. Hon visste inte vad som hänt, men det kändes som att hon brutit benet, säger hon. 

– Jag minns bara att jag skrek ”benet är av, benet är av”. 

I samma veva gick 28-åriga Anna Laurén förbi. 

– Jag skulle på bio med min kompis, så ser jag hur en tjej ligger på marken gråtandes, säger Anna.

Johanna hade både ont och panik efter det svåra fallet. Foto: Privat

Annas lugnande ord hjälpte

Anna jobbar som sjuksköterska på Östra sjukhuset i Göteborg. När hon märkte att Johanna behövde hjälp tvekade hon inte att sätta sig bredvid henne. 

– Jag kunde inte göra så mycket åt hennes skador, men det jobbiga var att hon fick en panikångestattack mitt i allt, säger Anna.

Johanna började hyperventilera och upprepade samma sak om och om igen.

– Man kunde inte riktigt nå henne. Så jag gjorde en vanlig andningsövning, och bad henne att andas i fyrkant. Det verkade som att det hjälpte, säger Anna. 

Anna satt bredvid Johanna tills ambulansen kom. Foto: Privat

”Betydde jättemycket”

Att Anna satt kvar och försökte prata med Johanna så att hon kunde tänka på annat än smärtan var ett stort stöd, som Johanna verkligen uppskattade. 

– Hon hade verkligen koll och tog min på allvar. Andra sa ”ställ dig bara upp” men hon förstod att det var rätt allvarligt. Det betydde jättemycket att hon var där. Hon lugnade ner mig för jag hade verkligen panik, säger Johanna. 

Flera som ville hjälpa

Men det var inte bara Anna som kom fram. Andra i närheten hade hjälpts åt att ge Johanna en kudde under huvudet och filtar för att hålla sig varm tills ambulansen kom. 

– Jag vet inte hur många som kom fram och ville hjälpa till. Mitt i allt började det regna, och då var det en person som kom fram och lämnade sitt paraply och gick vidare i regnet utan, säger Anna.

– Man får lite hopp om mänskligheten.

Kuddar, filtar och paraply samlades ihop för att hjälpa i väntan på ambulansen. Foto: Privat

Efterlyste hjälten på Facebook

Anna satt kvar med Johanna i ungefär en timme innan ambulansen kom. När sjuksköterskan lämnade platsen trodde hon aldrig att hon skulle få veta vad som hände med Johanna. 

Men så bestämde sig Johanna för att skriva ett inlägg på Facebook där hon beskrev händelsen och även eftersökte kvinnan som hade hjälpt henne – alltså Anna. 

– Jag skrev i en av Sveriges största tjejgrupper för jag kände att jag måste få tag på henne och tacka henne. Jag tror jag sa tack innan ambulansen åkte men kände att jag ville tacka henne ordentligt, säger Johanna. 

Fick napp direkt

”Jag vill såååå gärna bara få tag på henne och tacka henne för jag vet inte vad jag skulle gjort om inte hon var där. Kan ni hjälpa mig?”, skrev hon i inlägget. 

Facebookinlägget började delas i olika grupper, till slut i gruppen ”Sjuksköterskan”, där Anna var medlem – och såg efterlysningen.

– Jag blev rörd till tårar. Hon skrev så himla fina saker, trots att hon inte hade behövt göra det, säger Anna. 

Johanna hittade sin hjälte, sjuksköterskan Anna genom en efterlysning på Facebook. Foto: Facebook

”Tur i oturen att hon var där”

Att det skulle gå så snabbt att få kontakt med personen som gjorde den olyckliga dagen lite bättre hade Johanna inte trott. 

– Jag blev jätteglad när Anna skrev till mig. Det var så coolt att det kunde spridas så snabbt, säger hon. 

Johannas knä är brutet, ledbandet är av och nu väntar titthålsoperation, men sen ska Johanna ge en gest tillbaka till Anna för sitt medmänskliga agerande. 

– Jag har bett om hennes adress och ska skicka nåt fint. Jag hade verkligen tur i oturen att hon var där, säger Johanna. 

Hyllas bland kommentarerna

Det är inte bara Johanna som hyllar Anna. 28-åringen blev även hyllad av flera i kommentarsfälten på Facebookinläggen, men fortsätter vara ödmjuk.

– Alla hade ju kunnat gå fram och göra precis samma sak. Det är Johanna som är hjälten, det är verkligen inte lätt när man mår så dåligt, både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Följ Expressen på Instagram!

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/