Emelie är van vid att hantera palsternackor, men hade ingen aning om hur giftig växtsaften kan vara. Foto: PrivatEmelie är van vid att hantera palsternackor, men hade ingen aning om hur giftig växtsaften kan vara. Foto: Privat

Emelie är van vid att hantera palsternackor, men hade ingen aning om hur giftig växtsaften kan vara.

 Foto: Privat
Dagen efter upptäckte hon rodnad i huden. Foto: PrivatDagen efter upptäckte hon rodnad i huden. Foto: Privat
Dagen efter upptäckte hon rodnad i huden. Foto: Privat
Sedan blev det värre och värre. Foto: PrivatSedan blev det värre och värre. Foto: Privat
Sedan blev det värre och värre. Foto: Privat
"Det har gjort fruktansvärt ont", säger Emelie, som besökt vårdcentralen fyra gånger. Foto: Privat"Det har gjort fruktansvärt ont", säger Emelie, som besökt vårdcentralen fyra gånger. Foto: Privat

"Det har gjort fruktansvärt ont", säger Emelie, som besökt vårdcentralen fyra gånger.

 Foto: Privat
Emelie sköljde av händerna efteråt men det hjälpte inte. Foto: PrivatEmelie sköljde av händerna efteråt men det hjälpte inte. Foto: Privat
Emelie sköljde av händerna efteråt men det hjälpte inte. Foto: Privat
"Jag tvättade inte händerna ordentligt. Det var väldigt dumt gjort", säger Emelie. Det var när hon solade solarium som växtsaften reagerade. Foto: Privat"Jag tvättade inte händerna ordentligt. Det var väldigt dumt gjort", säger Emelie. Det var när hon solade solarium som växtsaften reagerade. Foto: Privat

"Jag tvättade inte händerna ordentligt. Det var väldigt dumt gjort", säger Emelie. Det var när hon solade solarium som växtsaften reagerade.

 Foto: Privat

Fick svåra brännsår – av palsternackan

Publicerad

Palsternackan är en populär grönsak och rotfrukt.

Men det gäller att se upp – dess giftiga växtsaft kan vara förödande, viket Emelie från Stenungsund smärtsamt fick uppleva nyligen.

– Det gjorde fruktansvärt ont, säger hon.

Tisdagen den 2 maj skalade Emelie Nikell, 30, från Stenungsund två palsternackor.

Något hon gör ofta då familjen har för vana att så egna palsternackor.

Efteråt tvättade Emelie händerna lite snabbt, torkade av sig, gick till solariet för att sola och tänkte inte mer på det.

Men dagen efter upptäckte Emelie rodnad på händerna, ena underarmen och båda låren.

Anledningen: Saften i palsternackorna. Växtsaften är nämligen giftig om den kommer i kontakt med solljus. Emelies tio minuter i solariet räckte för att växtsaften skulle orsaka blåsor, brännmärken och andra skador på huden.

– Jag tvättade inte händerna ordentligt. Det var väldigt dumt gjort, för det är i kombination med solljus som saften blir giftig, och det bildades en massa brännskador, säger Emelie.

Det räckte med tio minuter i solariet.

"Det har gjort fruktansvärt ont"

Emelie hade även råkat nudda sin ena underarm, samt framsidan och baksidan på varje lår, efter att hon skalat palsternackorna, vilket gjorde att det uppstod blåsor, sveda och sår även där.

Dagen efter, på onsdagen, uppstod den första rodnaden.

– Och sedan kom det successivt, mer och mer, tills det blev riktiga blåsor. Det tog ett tag innan det kom fram ordentligt, säger Emelie.

Utöver blåsor, sveda och klåda har Emelie haft en ihållande smärta, och besöken på vårdcentralen har avlöst varandra.

– Det har gjort fruktansvärt ont. Det kändes som att hela armen brann. Jag har varit på vårdcentralen fyra gånger nu. Tredje gången, när det kändes som att hela armen brann, la de på ett kylförband. Det är det enda som hjälpt, säger hon och fortsätter:

– Jag har försökt smörja med aloe vera, kylbalsam och vanlig hudlotion för att hålla huden mjuk och elastisk, för annars blir huden torr och strävt och då gör det ännu mer ont.

Fyra besök på vårdcentralen har det blivit.

Varnade andra

Den här typen av brännblåsor kan sitta kvar i flera veckor, och 12 dagar efter att Emelie först skalade palsternackorna kände hon fortfarande sveda, klåda och ilningar i fingrarna.

– Det har påverkat sömnen också. Den brännande känslan var väldigt intensiv när den var som värst, säger hon.

Emelie antog att det var fler än hon som inte är medvetna om palsternackans växtsaft, och nyligen publicerade hon därför en varning till vänner och bekanta på Facebook.

Och visst var det så.

"Men kära nån, krya på dig och tack så mycket för den informationen”, skriver en person i kommentarsfältet.

"Det där var illa. Tack för att du delar varningen, hade inte en aning om detta”, skriver en annan.

– Det känns jättekonstigt att det kan ha sådan effekt. Det är så vanligt och man hanterar palsternackor så ofta. Jag hade absolut ingen aning om det, säger Emelie.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER