Flera poliser var på plats vid Göteborgs tingsrätt för att bevaka processen mot de 19 HA-männen.
Flera poliser var på plats vid Göteborgs tingsrätt för att bevaka processen mot de 19 HA-männen.

Fick skador för livet efter blodiga överfallet

Publicerad

Flera supportrar i mc-västar var på plats bland åhörarna när Göteborgs största gängrättegång inleddes.

19 medlemmar från Hells Angels och dess supportergrupper står åtalade för den omfattande misshandeln under en annan MC-klubbs familjefest i maj.

– Allt talar dock för att fler än de tilltalade varit inblandade, sa kammaråklagaren Åsa Adolfsson i rätten.

Två rättegångssalar är bokade för vad som beskrivs vara Göteborgs mest omfattande gängrättegång någonsin.

I ena salen: åklagare, advokater - och 19 åtalade män med kopplingar till Hells Angels och supporterklubbarna Red & White Crew och Red Devils. De misstänks för misshandel av flera personer under Svineri MC:s familjefest i maj. Alla nekar till brott.

I andra rättssalen: Flera supportrar med mc-västar från både Red Devils och Hells Angels. Men också ett stort pressuppbåd.

Kommer från flera klubbar

Efter lunchpausen gick åklagarna igenom de åtalades gängtillhörighet, och visade att de misstänkta kommer från mc-klubbar från hela landet. Alla ska ha samlats inför attacken mot Svineri MC:s familjefest i början på maj. Enligt vittnesuppgifter ska HA-männen ha anlänt maskerade till festen, och flera festdeltagare tog det först som ett skämt. Sedan började misshandeln, som i åtalet beskrivs som "livsfarligt".

– Hells Angels slår ner alla, vi har barn här och familj. Ni måste komma jättefort, säger en tjej i ett av larmsamtalen som spelades upp i rätten.

Enligt åklagarna ska HA-männen ha slagit festdeltagarna med bland annat järnrör, påkar och golfklubbor. Flera av offren låg tryckta mot golvet medan slagen haglade över dem.

Kammaråklagare Åsa Adolfsson menar att misshandeln var brutal, men också ett angrepp på samhällets grundläggande fri- och rättigheter.

– Det var en snabb och välorganiserad attack, sa hon i rätten.

Sedan gick hon och kollegan vidare med att redovisa sina bevis mot den 19 männen: telefontrafik, övervakningsbilder och handskrivna vägbeskrivningar till Svineri MC:s lokal utanför Kalmar. Enligt åklagarna ville Hells Angels stänga ned Svineri MC. Men har ännu inte kunnat berätta varför.

Flera greps

Senare under samma kväll i maj kunde polisen runtom i sydöstra Småland gripa flera personer misstänkta för misshandeln. Bland bevisen finns flera blodspår på de misstänktas västar, färdbeskrivningar och vittnesuppgifter. Men också ett kvitto på vad åklagaren kallade för Hells Angels "husvapen": en kulhammare som köptes in dagen före attacken. Samma kulhammare hittades också i en av de misstänktas bilar.

– Allt talar dock för att fler än de tilltalade varit inblandade, sa åklagaren Åsa Adolfsson.

Rättegången har blivit flyttad från Kalmar till Göteborgs tingsrätt, för att kunna möta säkerhetskraven. Under tisdagen stod en piketpolisbil utanför tingsrätten, och säkerhetskontrollen på väg in i domstolen sköts av vakter, med överseende av poliser. Under onsdagen fortsätter rättsprocessen.

 

 

 

Ingemar Nilsson
Ingemar Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER