Fick sjukersättning – men tjänade miljoner

Kvinnan i 65-årsåldern åtalas för bidragsbrott. Hon fick sjukersättning från Försäkringskassan i Sverige – tjänade samtidigt pengar i Norge.
Foto: Ronny Johannesson

KARLSTAD. Kvinnan i 65-årsåldern påstod att hon var för sjuk för att arbeta och fick därför sjukersättning från Försäkringskassan. Men samtidigt tjänade hon miljonbelopp i Norge.

"Jag har ju bara försökt att rädda mitt liv genom att skaffa mig ett liv", skriver hon i ett brev till Försäkringskassan om sitt agerade.

Nu åtalas hon för bidragsbrott.

Försäkringskassan fick in ett tips om att en Karlstadskvinna i 65-årsåldern fick sjukersättning samtidigt som hon jobbade. När Försäkringskassan började utreda tipset fick de fram uppgifter som visade på att det stämde.

Enligt polisutredningen ska kvinnan mellan november 2005 och april 2013 ha haft dubbla inkomster. Utöver hel sjukersättningen från Försäkringskassan ska hon enligt den norska myndigheten NAV, vilket motsvarar Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunens socialtjänst, mellan åren 2005 och 2011 ha haft en inkomst på 2,3 miljoner norska kronor.

Åtalas för bidragsbrott

Nu åtalas kvinnan för bidragsbrott. Men åtalet berör endast perioden mellan februari 2010 och april 2013.

– Preskriptionstiden för det här är fem år, förklarar Ludmila Pronko, kammaråklagare vid åklagarkammaren i Karlstad.

Under de 39 månader som åtalet rör har kvinnan i 65-årsåldern fått 321 474 kronor i form av sjukersättning insatt på sitt konto, men som sagt även haft jobb i Norge.

Förnekar brott

I åtalet skriver åklagaren att man enligt lagen är skyldig att anmäla förändringar av sin arbetsförmåga till Försäkringskassan. Men kvinnan har "uppsåtligen underlåtit att anmäla till Försäkringskassan att hennes arbetsförmåga har förbättrats och att hon under den aktuella tiden arbetat i Norge", enligt åtalet.

– Hon medger omständigheterna men hon anser inte att det ska bedömas som ett brott, säger Ludmila Pronko om kvinnans inställning.

"Livsavgörande"

"För mig har det varit livsavgörande", skriver kvinnan i ett brev till Försäkringskassan. Hon skriver att hon genom arbetet fick känna uppskattning och på så sätt förbättrades hennes psykiska hälsa till det bättre.

I utredningen framgår det att Försäkringskassan varit på kvinnan om att hon ska betala tillbaka pengarna vid flera tillfällen: "Jag har inte de pengarna som Ni vill att jag ska återbetala så sätt mig i fängelse då om det anses som brott att rädda sig själv", skriver hon i brevet.