Här griper polisen skytten efter en vild jakt på motorvägen.
Här griper polisen skytten efter en vild jakt på motorvägen.

Fick nej på kontakt- förbud – mördades

Publicerad

Kvinnan var desperat och ansökte om kontaktförbud mot en man – eftersom hon var rädd.

Men åklagarmyndigheten i Göteborg sa nej:

– Förutsättningarna är inte uppfyllda, skriver man.

En månad senare – nu misstänks mannen ha mördat kvinnan.

Det var den 28 januari i år – exakt en månad sedan – som åklagarmyndigheten beslutade att inte meddela mannen kontaktförbud.

I morse sköts kvinnan till döds med en hagelsvärm i ansiktet – och den som misstänks ha avlossat skotten är den man som inte fick kontaktförbud av åklagaren.

Inga kommentarer

Den ansvarige åklagaren i mordutredningen, Per-Erik Rinsell, säger så här när Expressen.se når honom om den känsliga frågan om kontaktförbudet:

– Du får inga kommentarer av mig överhuvudtaget för närvarande. Du får återkomma senare.

Men det är du som tog beslutet om kontaktförbudet?

– Jag har sagt att du får inga kommentarer. Du har ställt frågan fem gånger nu. Svaret är det samma.

Men är det du som tagit beslutet?

Åklagaren Per-Erik Rinsell svarar på frågan genom att slänga på luren.

Uppväger inte

I beslutet i Göteborgs åklagarkammare för en månad sedan står det:

"N N" (misstänkte mördaren, red:s anm.) har inte tidigare dömts för brott mot närstånde. Pågående utredning ger inte stöd för ansökan. Skälen för ett kontaktförbud uppväger inte det intrång eller men i övrigt som förbudet innebär mot den mot vilken förbudet avses gälla. Förutsättningarna för kontaktförbud är mot denna bakgrund inte uppfyllda."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER