Fick inte besöka toan: Du har ju en nattblöja

Agneta Thorslund och Gunnel Agestav sörjer hur Lennart blev behandlad i slutskedet av sitt liv.
Foto: Jan Wiriden

JÖNKÖPING. Lennart Agestav, 79, fick inte gå på toaletten under sin sista tid på äldreboendet.

Enligt hans familj ansåg personalen att det var bättre att han Parkinsonsjuke Lennart kissade i sin nattblöja - som de menade skulle hålla hela dagen.

– Jag kände att det var så förnedrande, riktigt kränkande, säger dottern Agneta Thorslund, 56.

Nu har familjen valt att anmäla en rad händelser på äldreboendet - bland annat den vanvård som familjen menar ledde fram till en infektion i hjärnan på Lennart, som dog i blodförgiftning.

Lennart Agestav gick bort i sjukdomen Parkinsons strax innan sin 80-årsdag. Sina sista år spenderade han på Kärrhökens äldreboende i Jönköping. Hans fru Gunnel Agestav, 77, och dottern Agneta Thorslund som båda besökte honom ofta, vittnar om hur illa Lennart blev behandlad under sin sista tid i livet. Familjen har valt att anmäla några av händelserna till inspektionen för vård och omsorg.

De berättar bland annat om hur han flera gånger nekades att gå på toaletten, och i stället hänvisades till att kissa i sin blöja.

– Det är riktigt kränkande och det ledde till flera kraftiga urinvägsinfektioner, säger Agneta.

Lennart var glutenintolerant och kunde därför inte äta mat som innehöll mjöl. Men Gunnel har flera gånger sett hur de slarvade med hans kost.

– Jag var där en eftermiddag och så skulle vi fika och då serverade de honom wienerbröd, säger hon.

Eftersom han fick mat med gluten i drabbades han av kraftiga diarréer.

På julen skulle Lennart få komma hem och fira med familjen. Då upptäckte Agnetas man som är läkare att han hade en stor blodpropp i benet. Det såg han då benet var väldigt svullet– något som personalen helt hade missat.

"Ett stort svart hål"

Ett annat allvarligt fel som Lennarts familj anmäler är att man inte skötte hans munhygien. Eftersom han hade Parkinsons hade han svårt att borsta tänderna själv och behövde därför hjälp.

En dag upptäckte Gunnel att han hade fullt av sår i munnen. Det visade sig vara läkemedelsrester som frätte sönder kinden. Det gjorde att Lennart fick svårt att äta. Tillslut bildades en infektion som steg upp i hjärnan. Det blev slutet för Lennart – han dog i blodförgiftning.

– Det hade inte behövt bli så, det känns som ett stort svart hål, säger Gunnel.

Agneta jobbar själv som sjuksköterska och ville inte lägga sig i vården av sin pappa för mycket. Men när det gällde så pass allvarliga saker, kände hon att hon var tvungen att ryta ifrån.

– Det känns fruktansvärt att det ska behöva vara så här i dagens samhälle på 2000-talet, säger hon.

"Kunde inte lita på dem"

Gunnel Agestav fick 56 år med sin man innan Parkinsons tog honom. Hon var bara 19 år när hon gifte sig med Lennart. De träffades i kyrkan när hon uppträdde med en kör som hon hade ett soloparti i.

– Han skickade fram en lapp i kollekten där han sa att ”den tjejen vill jag träffa utanför”. Efter det så var det vi, berättar Gunnel.

Hon blir sorgsen när hon tänker på hur han blev behandlad under sin sista tid i livet.

– Det är många tankar som kommer och de kommer hela tiden. Det är ständigt en film som spelas upp. Jag tänker att jag kanske borde ha behållit honom hemma. Man kunde inte lite på dem, säger hon.

"Det är ingen värdighet i det alls"

Den enhetschef som satt under Lennart Agestavs tid på kommunala Kärrhökens äldreboende har bytt arbetsplats. Dessutom är över halva personalstyrkan utbytt. Men GT får en kommentar av nuvarande enhetschef Mari Chamai.

Familjens anmälan till inspektionen för vård och omsorg är just nu under utredning. Mari Chamai blir upprörd när hon läser den.

– Jag har läst anmälan. Jag hoppas verkligen inte att det stämmer med verkligheten. Det är ju nolltolerans, det är inte okej, säger hon.

Lennart fick mat med gluten i när han var intolerant, får det gå till så?

– Nej klart inte. Det får absolut inte ske, det är förbjudet. Om det stämmer blir det en lex Sarah anmälan direkt. Det är allvarliga åtgärder.

När han ville gå på toaletten nekades han eftersom han hade blöja på sig och man hade inte tid att hjälpa honom.

– Det är förfärligt det här, det får absolut inte förekomma inom äldreomsorgen, det är ingen värdighet i det alls. Det är klart de ska få hjälp med allt, det är ju därför vi är här, säger hon.

Vad gör ni för att det inte ska hända igen?

– Jag är väldigt noga med att tala om anmälningsskyldigheten. Då blir det dokumenterat och det blir en lex Sarah, sen har vi samtal med personen.

Vad tror du personligen, hur kan det gå så här långt?

– Jag kan inte uttala mig om det verkligen stämmer, det är under utredning. Jag hoppas verkligen inte att det här har förekommit.

– Personalen har två varningar och sen blir man av med tjänsten, är det så här allvarligt så kanske de blir avstängda med en gång. Det får inte förekomma.