Agneta Thorslund och Gunnel Agestav sörjer hur Lennart blev behandlad i slutskedet av sitt liv. Foto: Jan Wiriden
Agneta Thorslund och Gunnel Agestav sörjer hur Lennart blev behandlad i slutskedet av sitt liv. Foto: Jan Wiriden

Fick inte besöka toan: Du har ju en nattblöja

Publicerad

JÖNKÖPING. Lennart Agestav, 79, fick inte gå på toaletten under sin sista tid på äldreboendet.

Enligt hans familj ansåg personalen att det var bättre att han Parkinsonsjuke Lennart kissade i sin nattblöja - som de menade skulle hålla hela dagen.

– Jag kände att det var så förnedrande, riktigt kränkande, säger dottern Agneta Thorslund, 56.

Nu har familjen valt att anmäla en rad händelser på äldreboendet - bland annat den vanvård som familjen menar ledde fram till en infektion i hjärnan på Lennart, som dog i blodförgiftning.

Lennart Agestav gick bort i sjukdomen Parkinsons strax innan sin 80-årsdag. Sina sista år spenderade han på Kärrhökens äldreboende i Jönköping. Hans fru Gunnel Agestav, 77, och dottern Agneta Thorslund som båda besökte honom ofta, vittnar om hur illa Lennart blev behandlad under sin sista tid i livet. Familjen har valt att anmäla några av händelserna till inspektionen för vård och omsorg.

De berättar bland annat om hur han flera gånger nekades att gå på toaletten, och i stället hänvisades till att kissa i sin blöja.

– Det är riktigt kränkande och det ledde till flera kraftiga urinvägsinfektioner, säger Agneta.

Lennart var glutenintolerant och kunde därför inte äta mat som innehöll mjöl. Men Gunnel har flera gånger sett hur de slarvade med hans kost.

– Jag var där en eftermiddag och så skulle vi fika och då serverade de honom wienerbröd, säger hon.

Eftersom han fick mat med gluten i drabbades han av kraftiga diarréer.

På julen skulle Lennart få komma hem och fira med familjen. Då upptäckte Agnetas man som är läkare att han hade en stor blodpropp i benet. Det såg han då benet var väldigt svullet– något som personalen helt hade missat.

"Ett stort svart hål"

Ett annat allvarligt fel som Lennarts familj anmäler är att man inte skötte hans munhygien. Eftersom han hade Parkinsons hade han svårt att borsta tänderna själv och behövde därför hjälp.

En dag upptäckte Gunnel att han hade fullt av sår i munnen. Det visade sig vara läkemedelsrester som frätte sönder kinden. Det gjorde att Lennart fick svårt att äta. Tillslut bildades en infektion som steg upp i hjärnan. Det blev slutet för Lennart – han dog i blodförgiftning.

– Det hade inte behövt bli så, det känns som ett stort svart hål, säger Gunnel.

Agneta jobbar själv som sjuksköterska och ville inte lägga sig i vården av sin pappa för mycket. Men när det gällde så pass allvarliga saker, kände hon att hon var tvungen att ryta ifrån.

– Det känns fruktansvärt att det ska behöva vara så här i dagens samhälle på 2000-talet, säger hon.

"Kunde inte lita på dem"

Gunnel Agestav fick 56 år med sin man innan Parkinsons tog honom. Hon var bara 19 år när hon gifte sig med Lennart. De träffades i kyrkan när hon uppträdde med en kör som hon hade ett soloparti i.

– Han skickade fram en lapp i kollekten där han sa att ”den tjejen vill jag träffa utanför”. Efter det så var det vi, berättar Gunnel.

Hon blir sorgsen när hon tänker på hur han blev behandlad under sin sista tid i livet.

– Det är många tankar som kommer och de kommer hela tiden. Det är ständigt en film som spelas upp. Jag tänker att jag kanske borde ha behållit honom hemma. Man kunde inte lite på dem, säger hon.

Linnéa Borgert
Linnéa Borgert

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER