Trots läkarmissen vägrades Mats Hansson rehabiliteringsersättning. Nu har 200 000 kronor samlats in. "Alla vi träffar påpekar att Mats ler igen och har fått tillbaka glöden i ögonen. Han är en helt annan människa i dag", säger hustrun Carina Lindström. Foto: Per Wissing
Trots läkarmissen vägrades Mats Hansson rehabiliteringsersättning. Nu har 200 000 kronor samlats in. "Alla vi träffar påpekar att Mats ler igen och har fått tillbaka glöden i ögonen. Han är en helt annan människa i dag", säger hustrun Carina Lindström. Foto: Per Wissing

Fick felaktig dödsdom – har fått massivt stöd

Publicerad

Mats Hansson fick en felaktig ALS-diagnos och trodde att han bara hade två år kvar att leva.

Men trots läkarmissen vägrades han rehabiliteringsersättning.

Nu har den osannolika vänding fullbordats. Tack vare donationer från tusentals människor har över 200 000 kronor samlats in till Mats rehabiliteringsresa till Teneriffa.

– Man tror inte att de är sant. Han har fått tillbaka glöden i ögonen, säger hustrun Carina Lindström.

GT har tidigare berättat om Mats Hansson som fick beskedet av läkarna vid Sahlgrenska att han bara hade två år kvar att leva.

Han hade diagnostiserats med den neurologiska sjukdomen ALS – en diagnos som senare visade sig vara felaktig. I själva verket led Mats av lillhjärnsatrofi och behövde rehabiliterats genom fysisk aktivitet – alltså motsatsen till den vila och smärtlindring som han ordinerades.

Men trots läkarmissen vägrades Mats ersättning för den rehabilitering han behövde.

När hustrun Carina var nära att ge upp vårdkampen av utmattning kom den osannolika vändningen som förändrade allt.

Har samlat in 200 000

Stockholmaren Maria Svensson hade startat en Facebookgrupp för Mats kamp. Nu har man samlat ihop över 200 000 kronor. En summa som räcker för att Mats och Carina ska kunna ta sig till ett världsledande rehabiliteringscenter på Teneriffa i Spanien.

– För sex veckor sedan kände jag inte ens Mats och Carina. Det känns helt overkligt att vi lyckats få till den här resan, säger Maria Svensson.

Även för Carina Lindström är utvecklingen nästan ofattbar.

– Jag tror inte vi har förstått det riktigt ännu. Engagemanget har blivit större än vad vi någonsin hade kunnat tänka oss, säger hon.

"Engagemanget har varit en psykisk rehabilitering"

Tusentals privatpersoner har skänkt pengar. Flera elitklubbar inom svensk idrott har dessutom donerat signerade matchtröjor för auktionering.

Även ett stort antal idrottssupportrar har deltagit i insamlingarna.

Bland annat har supportergrupper från IFK Göteborg och Malmö FF bidragit med pengar och mentalt stöd.

– De har varit helt underbara. Folk har skänkt en femtiolapp där och en hundring där, det blir en del till slut, säger Carina Lindström.

IFK Göteborg och supportergruppen Ultras har dessutom sett till så att Mats har kunnat besöka tre matcher på Gamla Ullevi.

– De tog till och med ut oss på krogen en kväll. Man trodde ju aldrig att det skulle vara möjligt, men Mats är en helt annan människa i dag. Folk har skänkt pengar för rehabilitering, men engagemanget har varit en psykisk rehabilitering i sig, berättar Carina Lindström.

Tobias Hysén ska hjälpa till

Fram tills måndagen hade omkring 130 000 kronor samlats in till Mats Spanienresa där han ska genomgå rehabilitering i fyra veckor. Nu har också Mats privat vårdbolag Livsanda vård och assistans enligt Maria och Carina gått in med omkring 80 000 kronor.

Resan och rehabiliteringen är redan betald. Nu fattas bara pengar till uppehället för Mats, Carina och de två assistenter som följer med.

Då rycker en annan göteborgare ut.

– Tobias Hysén har sagt att han ska skänka en krona för varje åskådare som kommer och ser IFK:s sista hemmamatch mot Halmstad. Han har utmanat andra att göra samma sak. Han har verkligen engagerat sig i det här, berättar Maria Svensson.

För Mats börjar nu den långa resan mot att kunna stå, gå och prata igen som förut.

– Alla vi träffar påpekar att Mats ler igen och har fått tillbaka glöden i ögonen. Han är en helt annan människa i dag, säger Carina Lindström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER