Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fett osams om maten i skolan

BREDBAR FöRVIRRING. Hjördis Sandberg Hegg skrev "Bregott" i stället "mjuksmör" i ett medborgarförslag. Det har splittrat politikerna i Herrljunga, och är nu ett fall för förvaltningsrätten.
Foto: Leif Gustafsson

GÖTEBORG. Hjördis Sandberg Heggs förslag har splittrat politikerna i Herrljunga, orsakat byråkratisk förvirring och har nu hamnat i domstol.

- Allt jag vill är att skolelever ska äta lite nyttigare, säger hon.

Smör och margarin

Smör är en produkt som tillverkas av grädde.

Margarin finns i en rad olika varianter. Gemensamt för dem är att de i helt eller till stor del består av vegetabilisk olja, som behandlas i olika kemiska processer.

Det förekommer en livlig diskussion om smör eller margarin är nyttigast. Det handlar bland annat om nyttiga eller onyttiga fetter.

Bregott, som tillverkas i Götene och Umeå, är en blandprodukt: Smör som genom en särskild metod blandats med rapsolja. Det gör att det är mjukt och bredbart även då det plockas fram direkt ur kylskåpet.

Källa: Livsmedelsverket, Nationalencyklopedin

Medborgarförslag

I många (men inte alla) landets kommuner och landsting har invånarna möjlighet att lämna förslag direkt till fullmäktige. Tanken är att minska avståndet mellan politiker och väljare.

Kommunens politiker och tjänstemän utreder förslagen, men har ingen rätt att gå in och ändra i dem.

Att kommunpolitiker fattar beslut om att endast enskilda varumärken får användas kan strida mot bland annat lagen om offentlig upphandling.

Källa: Regeringskansliet, Wikipedia

Hjördis Sandberg Hegg lämnade ett medborgarförslag till kommunen om att skolbespisningarna borde gå över från margarin till smör.

- Alla vet väl inte vad mjuksmör är, så jag skrev "smör eller Bregott", säger hon.

Kommunstyrelsen sa nej till förslaget - bland annat eftersom varumärket Bregott nämns. Men när kommunfullmäktige tog upp frågan väckte den en våldsam debatt.

Det slutade med att fullmäktige - med en röst övervikt och en nedlagd - beslutade att "endast smör eller Bregott serveras på våra skolor och dagis".

- Ett olyckligt beslut efter en förvirrad debatt, säger kommunstyrelsens ordförande Kurt Hårsmar (C) - vars egen partigrupp var splittrad i frågan.

Beslutet överklagades

Mats Palm (S) och Finn Svensson (FP) överklagade till förvaltningsrätten, som har meddelat att beslutet inte gäl- ler förrän rätten dömt i fallet.

- Jag var tvungen att överklaga. Kommunen hade anmälts av varenda margarinproducent i landet annars, säger Mats Palm.

"Formulerat om förslaget"

Hjördis Sandberg Hegg suckar.

- Om någon bara påpekat det här med Bregott från början hade jag formulerat om förslaget, säger hon.