Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Festivalen kan bli ett tufft nöje

SVÅRT TA SIG FRAM. Artisten Eddie Wheeler tycker det vore en enkel sak att höra med någon som sitter i rullstol och få tips om hur man kan förbättra tillgängligheten.
Foto: Oscar Magnusson och Tommy Holl

GÖTEBORG. Efter en intensiv festivalsommar stundar två av sensommarens höjdpunkter i Göteborg. Det största orosmolnet är som vanligt det fruktade regnet. 

Men inte för alla. 

På många nöjesevenemang och festivaler är tillgängligligheten bristfällig - regn eller ej. 

- Det behöver inte vara så svårt, säger artisten och rullstolsbundna festivalräven Eddie Wheeler.

Eddie Wheeler och Tobias Ljung är båda rutinerade festivalare. De har stött på, och lärt sig hantera, de flesta av de hinder som en funktionshindrad möts av på större nöjesevenemang.

 - När det planeras ett evenemang så ringer de inte till någon som sitter i rullstol. Ofta tas det bara beslut utan att de ens pratat med någon som ska ta sig runt på deras område.

 - Folk tror alltid att det är så komplicerat. Men ofta finns det simpla lösningar, bara man tar reda på vad som behövs, säger han.

 Tobias Ljung berättar om en incident under förra årets Way out west.

Omöjligt med rullstol

 - När jag skulle se på Håkan (Hellström) så tog jag mig inte förbi i den smala entrén. Det var trångt för personer som kunde gå, men med rullstol helt omöjligt. De ville inte låta mig ta en annan väg, säger han.

 Efter att ha tjatat länge fick han som enskild person tillåtelse att gå ut och in på andra ställen. Tobias passade då på att försöka hjälpa till.

 - Jag gav min mejladress och mitt telefonnummer till vaktchefen och sa att de kunde höra av sig till mig. Nu har det gått ett år och jag har inte hört ett ljud.

 Båda är överens om att danska Roskildefestivalen är en förebild för svenska arrangemang. Där finns funktionärer med speciella västar att fråga, laddningsstation för permobiler och ett speciellt vilotält.

Ont i ryggen

 - Jag kräver inga lyxsängar. Bara en enkel brits att sträcka ut ryggen på. Sitter man i rullstolen i 16 timmar i sträck är ryggen ganska paj, säger Eddie Wheeler.

 Även DHR riktar kritik mot många festivalers nonchalans mot funktionshindrade.

 - Kan man inte utnyttja hela området så borde man inte betala fullpris, säger Karolina Celinska som är ombudsman på DHR.

 - För mig är det ganska självklart att om man säljer en tjänst så ska köparen kunna utnyttja den till fullo.

 Svaren som Eddie Wheeler fått av arrangörer inför festivaler är ofta nedslående.

 - De kan säga att kostnaden för att anpassa området inte är lönsam eftersom det är så få funktionshindrade besökare. Istället för att ställa sig frågan varför de är få, säger Eddie Wheeler med en suck.

FAKTA

DHR: Detta gäller


Grundregeln för festivaler är att de ska uppfylla de krav som markägaren ställer. Är det kommunen som upplåter marken är det deras uppgift att sätta upp riktlinjer för tillgängligheten och användbarheten kring arrangemanget i fråga. Om inte detta finns är det upp till arrangören. Det finns inga krav på arrangören som sådan.
Om en festival inte är anpassad för besökare med funktionshinder händer ingenting. Eftersom tillgänglighet inte ingår i diskrimineringslagen är personer med funktionsnedsättning maktlösa om de anser sig blivit exkluderade från festivaler och andra nöjesevenemang. DHR anser givetvis att festivaler ska uppfylla tillgänglighet och användbarhet oavsett om det finns en lagstiftning eller ej.
Metaltown
Bevakad ramp.
Handikapp-bajamajor.
Info på hemsidan: Nej.
Kontaktperson för funktionshindrade: Nej.
Speciell entré: Nej.
Regler kring assistenter: Ledsagare går in fritt, även om det behövs två stycken.
Konsulterar ni funktionshindrade inför festivalen?
Inte för 2011, men efter att vi fått viss kritik så har vi kontakt med en funktionshindrad person för att avsevärt förbättra inför 2012.
Kulturkalaset
Publikplatser för rullstolar och rullatorer på de större scenerna.
Handikapp-bajamajor vid de stora festplatserna.
Syntolkning på ett par av filmerna på utomhusbion.
Info på hemsidan: Under fliken tillgänglighet finns väldigt kortfattad info.
Kontaktperson för funktionshindrade: På Kulturkalaset finns vårt infotält i Bältesspännarparken och turistbyråerna som kan svara på frågor
Speciell ingång: Följer de förutsättningar som finns på respektive plats.
Regler kring assistenter: Assistenter kan självklart följa dem de assisterar.
Konsulterar ni funktionshindrade inför festivalen?
• Vi pratar med funktionshindrade och organisationer som företräder funktionshindrade. Vi deltar i diskussioner om att hitta en bättre standard som kan appliceras på evenemang.
Way out West
Avstod från att svara på frågor.
Hemsidan: Under fliken Tillgänglighet finns info om rullstolsplatser, toalett, parkering och ledsagare.
Eddie och Tobias vill se:
Mer utspridda handikapptoaletter (ofta är det en kilometer mellan varje).
Laddningsstation för permobiler.
En tydlig kontaktperson som man kan vända sig till vid frågor under pågående evenemang.
Alternativa in- och utgångar vid extrem trängsel.
Ett tält med britsar där man kan sträcka ut ryggen och byta ställning i stolen.
En smidigare lösning för assistentbyten under pågående festival.
Mer och tydligare information på arrangemangens hemsidor.