SVÅRT TA SIG FRAM. Artisten Eddie Wheeler tycker det vore en enkel sak att höra med någon som sitter i rullstol och få tips om hur man kan förbättra tillgängligheten. Foto: Oscar Magnusson och Tommy Holl
SVÅRT TA SIG FRAM. Artisten Eddie Wheeler tycker det vore en enkel sak att höra med någon som sitter i rullstol och få tips om hur man kan förbättra tillgängligheten. Foto: Oscar Magnusson och Tommy Holl

Festivalen kan bli ett tufft nöje

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Efter en intensiv festivalsommar stundar två av sensommarens höjdpunkter i Göteborg. Det största orosmolnet är som vanligt det fruktade regnet.
Men inte för alla.
På många nöjesevenemang och festivaler är tillgängligligheten bristfällig - regn eller ej.
- Det behöver inte vara så svårt, säger artisten och rullstolsbundna festivalräven Eddie Wheeler.
Eddie Wheeler och Tobias Ljung är båda rutinerade festivalare. De har stött på, och lärt sig hantera, de flesta av de hinder som en funktionshindrad möts av på större nöjesevenemang.
- När det planeras ett evenemang så ringer de inte till någon som sitter i rullstol. Ofta tas det bara beslut utan att de ens pratat med någon som ska ta sig runt på deras område.
- Folk tror alltid att det är så komplicerat. Men ofta finns det simpla lösningar, bara man tar reda på vad som behövs, säger han.
Tobias Ljung berättar om en incident under förra årets Way out west.

Omöjligt med rullstol

- När jag skulle se på Håkan (Hellström) så tog jag mig inte förbi i den smala entrén. Det var trångt för personer som kunde gå, men med rullstol helt omöjligt. De ville inte låta mig ta en annan väg, säger han.
Efter att ha tjatat länge fick han som enskild person tillåtelse att gå ut och in på andra ställen. Tobias passade då på att försöka hjälpa till.
- Jag gav min mejladress och mitt telefonnummer till vaktchefen och sa att de kunde höra av sig till mig. Nu har det gått ett år och jag har inte hört ett ljud.
Båda är överens om att danska Roskildefestivalen är en förebild för svenska arrangemang. Där finns funktionärer med speciella västar att fråga, laddningsstation för permobiler och ett speciellt vilotält.

Ont i ryggen

- Jag kräver inga lyxsängar. Bara en enkel brits att sträcka ut ryggen på. Sitter man i rullstolen i 16 timmar i sträck är ryggen ganska paj, säger Eddie Wheeler.
Även DHR riktar kritik mot många festivalers nonchalans mot funktionshindrade.
- Kan man inte utnyttja hela området så borde man inte betala fullpris, säger Karolina Celinska som är ombudsman på DHR.
- För mig är det ganska självklart att om man säljer en tjänst så ska köparen kunna utnyttja den till fullo.
Svaren som Eddie Wheeler fått av arrangörer inför festivaler är ofta nedslående.
- De kan säga att kostnaden för att anpassa området inte är lönsam eftersom det är så få funktionshindrade besökare. Istället för att ställa sig frågan varför de är få, säger Eddie Wheeler med en suck.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER