Feministpastorn ger fingret till allt förtryck. Esther Kazen i Göteborg är pastor i Flatåskyrkan i Göteborg och skriver frispråkiga inlägg på Instagram. Foto: PrivatFeministpastorn ger fingret till allt förtryck. Esther Kazen i Göteborg är pastor i Flatåskyrkan i Göteborg och skriver frispråkiga inlägg på Instagram. Foto: Privat
Feministpastorn ger fingret till allt förtryck. Esther Kazen i Göteborg är pastor i Flatåskyrkan i Göteborg och skriver frispråkiga inlägg på Instagram. Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat
Foto: PrivatFoto: Privat
 Foto: Privat

Feministpastorn Esther ger fingret till homofobi

Publicerad

Inget ovanligt egentligen med en 27-årig feminist som ger fingret till homofobi, rasism och sexism i frispråkiga inlägg på sociala medier.

Förutom då att Esther Kazen är pastor i en kyrka i Västra Frölunda i Göteborg.

– Även Bibeln ger fingret till homofobi, rasism, sexism och annat förtryck. Gud kan vara väldigt arg, säger hon. 

Pastorn Esther Kazen, 27, från Göteborg, har på bara några månader fått nästan 4 000 följare på sitt Instagramkonto, Feministpastorn, där hon skriver inlägg om mens, hbtq-frågor, sex, politik och kärlek med utgångspunkt från sin tro och garnerar med bilder av sig själv eller från sitt arbete.

På en bild visar hon upp sitt långfinger med en rödmålad nagel och skriver:

"Så här kommer ett finger till all homofobi, rasism och sexism. Till politiker som använder sin makt till att förtrycka och sprida hat, till människor som demonstrerar för att neka andra människor rätten till sådant som de själva ser som självklart, till alla som skadar människor "i Guds namn", till alla som försöker bestämma över vad livmoderbärare får göra, arbeta med och ha på sig."
https://www.instagram.com/p/BTludhTjy0b/?taken-by=feministpastorn

– Det är klart att fingret är en provocerande symbol. Men det är viktigt att tänka bortom det där. Även om det inte är så konstruktivt är det ganska befriande, säger Esther Kazen, som är pastor och församlingsföreståndare i Göteborg. Hon arbetar inom Flatåskyrkan som är en av 700 församlingar i Equmeniakyrkan.

Tamponger i kyrkan

I ett annat inlägg på Instagram skriver Esther Kazen om mens, där hon berättar om sin uppväxt med extrem mensvärk och "känslokarusell, svullna bröst, illamående och ett bloodflow som dyker upp i tid och otid". 

Hon förklarar att synen på menstruationen som "oren" egentligen handlar om hygien, och att det är dags att släppa tabun och skamkänslor kring mensen.

https://www.instagram.com/p/BTqOxeSjmIW/?taken-by=feministpastorn

Esther Kazen tycker att bindor och tamponger borde finnas på alla offentliga toaletter, i alla kyrkor också.

– Det finns en del kyrkor som erbjuder det på toaletterna, som vår kyrka. Det är lika naturligt som att vi erbjuder toalettpapper. Jag tycker att det är en klassfråga, till exempel är hemlösa kvinnor otroligt utsatta där det gäller just mens. I stort och smått handlar det om att vilja ha ett samhälle som är så bra som möjligt för alla, säger hon.

"Gud hatar förtryck"

Pastor Esther får många olika reaktioner på sina inlägg, de flesta positiva.

– Jag tror många längtar efter att höra detta i kyrkan. Inom alla religioner är det så att de som säger nej, de konservativa hörs mycket. Det är den bilden många har av kyrkan. Men många är progressiva, sätter människovärdet först och tycker att alla ska få plats. 

– Det är egentligen ingenting nytt inom religionen att jobba för jämställdhet. Det var där allting började, i människans okränkbara värde. Gud hatar förtryck. Gud är väldigt arg ibland, och det skrämmer en del, men jag tycker det är befriande, säger hon.

En del kritiska röster hörs också i kommentarfälten. När hon publicerade bilden där hon ger fingret åt förtrycket undrade någon: "Får verkligen en präst bete sig så?". Feministpastorn svarade: "Det får hon".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER