Feministpastorn Esther ger fingret till homofobi

Feministpastorn ger fingret till allt förtryck. Esther Kazen i Göteborg är pastor i Flatåskyrkan i Göteborg och skriver frispråkiga inlägg på Instagram.
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Inget ovanligt egentligen med en 27-årig feminist som ger fingret till homofobi, rasism och sexism i frispråkiga inlägg på sociala medier.

Förutom då att Esther Kazen är pastor i en kyrka i Västra Frölunda i Göteborg.

– Även Bibeln ger fingret till homofobi, rasism, sexism och annat förtryck. Gud kan vara väldigt arg, säger hon. 

Pastorn Esther Kazen, 27, från Göteborg, har på bara några månader fått nästan 4 000 följare på sitt Instagramkonto, Feministpastorn, där hon skriver inlägg om mens, hbtq-frågor, sex, politik och kärlek med utgångspunkt från sin tro och garnerar med bilder av sig själv eller från sitt arbete.

På en bild visar hon upp sitt långfinger med en rödmålad nagel och skriver:

"Så här kommer ett finger till all homofobi, rasism och sexism. Till politiker som använder sin makt till att förtrycka och sprida hat, till människor som demonstrerar för att neka andra människor rätten till sådant som de själva ser som självklart, till alla som skadar människor "i Guds namn", till alla som försöker bestämma över vad livmoderbärare får göra, arbeta med och ha på sig."
https://www.instagram.com/p/BTludhTjy0b/?taken-by=feministpastorn

– Det är klart att fingret är en provocerande symbol. Men det är viktigt att tänka bortom det där. Även om det inte är så konstruktivt är det ganska befriande, säger Esther Kazen, som är pastor och församlingsföreståndare i Göteborg. Hon arbetar inom Flatåskyrkan som är en av 700 församlingar i Equmeniakyrkan.

Tamponger i kyrkan

I ett annat inlägg på Instagram skriver Esther Kazen om mens, där hon berättar om sin uppväxt med extrem mensvärk och "känslokarusell, svullna bröst, illamående och ett bloodflow som dyker upp i tid och otid". 

Hon förklarar att synen på menstruationen som "oren" egentligen handlar om hygien, och att det är dags att släppa tabun och skamkänslor kring mensen.

https://www.instagram.com/p/BTqOxeSjmIW/?taken-by=feministpastorn

Esther Kazen tycker att bindor och tamponger borde finnas på alla offentliga toaletter, i alla kyrkor också.

– Det finns en del kyrkor som erbjuder det på toaletterna, som vår kyrka. Det är lika naturligt som att vi erbjuder toalettpapper. Jag tycker att det är en klassfråga, till exempel är hemlösa kvinnor otroligt utsatta där det gäller just mens. I stort och smått handlar det om att vilja ha ett samhälle som är så bra som möjligt för alla, säger hon.

"Gud hatar förtryck"

Pastor Esther får många olika reaktioner på sina inlägg, de flesta positiva.

– Jag tror många längtar efter att höra detta i kyrkan. Inom alla religioner är det så att de som säger nej, de konservativa hörs mycket. Det är den bilden många har av kyrkan. Men många är progressiva, sätter människovärdet först och tycker att alla ska få plats. 

– Det är egentligen ingenting nytt inom religionen att jobba för jämställdhet. Det var där allting började, i människans okränkbara värde. Gud hatar förtryck. Gud är väldigt arg ibland, och det skrämmer en del, men jag tycker det är befriande, säger hon.

En del kritiska röster hörs också i kommentarfälten. När hon publicerade bilden där hon ger fingret åt förtrycket undrade någon: "Får verkligen en präst bete sig så?". Feministpastorn svarade: "Det får hon".