Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fem unga kvinnor berättar: Corona kostade oss jobbet

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Coronapandemins effekter slår hårt mot arbetsmarknaden. Nu berättar fem ungdomar som inte längre har något jobb att gå till.

Coronapandemins effekter slår hårt mot arbetsmarknaden. 

Främst branscherna där de unga står till tjänst. 

GT har pratat med fem ungdomar som inte längre har ett jobb att gå till på grund av krisen. 

– Jag sitter ganska mycket i skiten just nu, säger 23-åriga Gina Nemet. 

En normal månad varslas omkring 3 000 personer i Sverige – men på bara tre veckor har över 18 000 personer blivit varslade om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen.

Värst drabbad är hotell- och restaurangnäringen. 

– Det som jag tycker är mest tråkigt är att jag är nyexaminerad kock, berättar Venla Ewert, 24, som efter coronakrisen inte längre har något jobb att gå till. 

Venla Ewert, 24, Göteborg. Arbetade som: Kock
Foto: Privat

Venla har under den senaste tiden jobbat som kock via ett bemanningsföretag, där hon hoppade runt på olika företag efter behov. 

– För några veckor sedan var jag fullbokad med jobb flera månader framåt. Men inte längre. 

”Känns som alla varslas”

Venla var först inbokad på flera arbetspass inom Volvo, men när de stängde sina fabriker blev hon avbokad. Sen var det förbudet mot folksamlingar som satte käppar i hjulet. 

– Jag var inbokad på The Theatre, lokalen på Gothia Towers som anordnar konserter, musikaler och liknande. Men i och med att det inte är tillåtet med folksamlingar på över 500 personer, så blev jag avbokad från alla arbetspass där också, säger Venla. 

Nu finns det en risk att Venla får byta bransch. 

– Det är hopplöst att få jobb inom restaurangbranschen just nu. Så det är en väldigt svår situation. I värsta fall får jag byta bransch men jag har jobbat inom restaurang i så många år och med min nya kockexamen vill jag verkligen fortsätta med det här.

20 procents arbetslöshet

I veckan presenterades Swedbanks prognos över arbetslösheten i Sverige, de räknar med att tio procent av befolkningen kommer vara arbetslösa till sommaren. 

Något som den tidigare moderate finansministern Anders Borg ser som en underdrift.

Anders Borg.
Foto: Thomas Karlsson/TT

– Jag tror att vi kan nå 10 procent inom en månad. Jag tror säkert att det kan ligga upp emot 20 procent till sommaren, säger han i Di TV:s Ekonomistudion

Kocken Venla Ewert hoppas i alla fall på en lösning snart. 

– Cheferna har varit ärliga om att det ser kritiskt ut. De vet inte heller hur länge det här pågår, men jag kan inte vänta hur länge som helst. Jag har hyra och räkningar att betala. 

Fyra unga berättar:

Louise Richert, 25, Göteborg. Arbetade som: Butiksbiträde
Foto: Privat

Louise Richert, 25, Göteborg
Arbetade som: Butiksbiträde

”Jag blev anställd på Pressbyrån på centralstationen i början av februari, då fick jag en heltidstjänst på vikariat. 

Vi har ju alla varit medvetna om spridningen av corona sedan en tid tillbaka. Det har ju varit mycket snack om Sverige ska gå i karantän eller inte och jag tror det har skrämt allmänheten, för folk vistades inte ute. Det märktes verkligen på hela centralstationen och försäljningen sjönk med mer än 50 procent. 

Arbetsgivarna fick ju göra akuta åtgärder på schemat. Vi har alltid jobbat två stycken men i stället fick vi jobba själva och då blev det inte tillräckligt med timmar till alla.

Det blev bara sämre och sämre, tillslut fick jag beskedet att dem inte hade råd att ha kvar mig. Men jag har full förståelse, jag såg vilken panik mina chefer hade. Det kom inte heller som en chock för mig. Jag vet hur reglerna ser ut, sist in, först ut.

Jag personligen är inte i ett panikläge, då jag har två veckors uppsägningstid. Men jag har börjat söka nya jobb och det är ju inte läge att vara kräsen.”


Noor Ali, 21, Göteborg Arbetade som: Truckförare
Foto: Privat

Noor Ali, 21, Göteborg
Arbetade som: Truckförare

”Jag jobbade på ett lager i Torslanda genom ett bemanningsföretag. Min konsultchef ringde mig i fredag och sa, 'Noor, jag måste tyvärr meddela dig att lagret valt att avboka dig på grund av lågproduktionen.' Min chef kunde heller inte ge mig några andra uppdrag, vilket betydde att jag både blev uppsagd från lagret och bemanningsföretaget. 

Det som är jobbigast är att jag bara hade en månad kvar innan jag skulle få en fast anställning på bemanningsföretaget, så det var lite fult av dem. 

Nu är det bara att söka vidare. Jag har redan nu sökt typ 20 jobb och jag kan ta vad som helst bara jag får ett jobb. Det här är skitjobbigt ekonomiskt men jag vet inte vad jag ska göra, annat än att söka jobb.”


Gina Nemet, 23, Göteborg. Arbetade som: Säljare.
Foto: Privat

Gina Nemet, 23, Göteborg
Arbetade som: Säljare 

”Jag fick ett nytt jobb för en månad sedan och då sa jag upp mig från mitt gamla jobb. Jag skulle börjat jobba i måndags men så blev det inte. 

Jag fick ett samtal av de ansvariga att de på grund av ekonomin och mycket sjukdom bland personalen inte hade någon som kunde lära upp mig, så jag blev uppsagd. 

Jag hörde av mig till jobbet som jag sagt upp mig från men de hade redan tillsatt min gamla tjänst. Så ja, nu sitter jag ganska mycket i skiten. 

Men samtidigt vet jag vilket läge vi, och hela världen är i. Så jag hade nästan förväntat mig det här och jag har full förståelse för arbetsgivarna.

Det är många matbutiker som söker anställda, så jag försöker få in mig där. Jag har ju en hyra och en bil som ska betalas. 

Jag vet hur jobbigt det är för alla oss som blir av med jobbet men man får försöka att inte skuldbelägga någon och försöka se något positivt i det hela.”


Ella Rose, 21, Göteborg. Arbetade som: Butiksbiträde
Foto: Privat

Ella Rose, 21, Göteborg
Arbetade som: Butiksbiträde och sociala medier-ansvarig

”Vi öppnade vår butik Jeansbolaget på Frölunda Torg i oktober. Då fick vi i princip reda på att alla skulle få en fastanställning efter sex månader. Men nu i veckan fick vi beskedet att alla kommer bli sparkade. 

Jag har ju märkt hur lite kunder vi har, det är helt sjukt. Jag jobbade ett av mina sista pass i dag och vi hade kanske fyra kunder på hela dagen.

När jag fick beskedet blev jag väldigt chockad. Jag var helt säker på att jag skulle få ha kvar jobbet. Det är jättetråkigt för min chef har varit väldigt nöjd med mig och har ofta fått höra hur duktig jag är på mitt jobb. Det kändes så kul att vara bra på något och kläder är verkligen något jag känner att jag vill jobba med. Jag hade också fått mer ansvar, då jag var ansvarig för våra sociala medier. 

Även om det är väldigt ledsamt så förstår jag också. Vi är fyra av sex som tvingas att gå. 

Nu är det bara att söka nya jobb men det är inte så enkelt. Jag har en hyra att betala, jag har en hund som behöver mat och försäkring. Trots att man bara är i tjugoårsåldern är det viktiga pengar man behöver till utgifter och för att överleva.”


LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin 


LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester


LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

Kände sig sjuk i två veckor – hör henne berätta.