I köket inne på Maxrestaurangen. Foto: PolisenI köket inne på Maxrestaurangen. Foto: Polisen
I köket inne på Maxrestaurangen. Foto: Polisen
I diskrummet inne på Maxrestaurangen. Foto: PolisenI diskrummet inne på Maxrestaurangen. Foto: Polisen
I diskrummet inne på Maxrestaurangen. Foto: Polisen
Rånarluvan som en av de misstänkta ska ha burit vid rånet. Foto: PolisenRånarluvan som en av de misstänkta ska ha burit vid rånet. Foto: Polisen
Rånarluvan som en av de misstänkta ska ha burit vid rånet. Foto: Polisen
Skjorta från en av de anställda vid Maxrestaurangen. Foto: PolisenSkjorta från en av de anställda vid Maxrestaurangen. Foto: Polisen
Skjorta från en av de anställda vid Maxrestaurangen. Foto: Polisen
Efter rånet försökte man bränna upp rånarkläderna i skogen. Foto: PolisenEfter rånet försökte man bränna upp rånarkläderna i skogen. Foto: Polisen
Efter rånet försökte man bränna upp rånarkläderna i skogen. Foto: Polisen
Efter rånet försökte man bränna upp rånarkläderna i skogen. Foto: PolisenEfter rånet försökte man bränna upp rånarkläderna i skogen. Foto: Polisen
Efter rånet försökte man bränna upp rånarkläderna i skogen. Foto: Polisen
Kassaskåpet inne på kontoret. De misstänkta rånarna kom över 49 000 kronor. Foto: PolisenKassaskåpet inne på kontoret. De misstänkta rånarna kom över 49 000 kronor. Foto: Polisen
Kassaskåpet inne på kontoret. De misstänkta rånarna kom över 49 000 kronor. Foto: Polisen
Kofoten som ska ha använts vid det brutala rånet. Foto: PolisenKofoten som ska ha använts vid det brutala rånet. Foto: Polisen
Kofoten som ska ha använts vid det brutala rånet. Foto: Polisen
En av de anställdas skjortor. Foto: PolisenEn av de anställdas skjortor. Foto: Polisen
En av de anställdas skjortor. Foto: Polisen
Efter rånet var restaurangen i en enda röra. Här syns tomma kassalådor. Foto: PolisenEfter rånet var restaurangen i en enda röra. Här syns tomma kassalådor. Foto: Polisen
Efter rånet var restaurangen i en enda röra. Här syns tomma kassalådor. Foto: Polisen

Fem personer till rätta efter brutala Maxrånet

Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången i det uppmärksammade rånet mot Max i Falkenberg. Två kvinnor i personalen blev svårt misshandlade - en kvinna fick armarna avslagna.

Fem personer, varav två i personalen på restaurangen, står åtalade för grovt rån varav en person också är åtalad för mordförsök.

Det var på natten till den 1 november i fjol som tre maskerade rånare slog till mot en Maxrestaurang i Falkenberg. Beväpnade med kofot och basebollträ tog de sig de svartklädda och maskerade rånarna in i lokalen via en nödutgång. Två kvinnor i personalen blev brutalt misshandlade. En kvinna blev så illa misshandlad att hon bröt båda armarna.

– Det är sällan man får höra talas om sådant här svårt övervåld vid rån, har polisens presstalesman Thomas Fuxborg tidigare sagt.

Misstänkt insiderbrott

Fem personer, tre män och två kvinnor står åtalade, misstänkta för grovt rån. En av männen är också åtalad för mordförsök eftersom han enligt stämningsansökan "försökt att döda" den kvinna som blev värst misshandlad. Enligt stämningsansökan jobbade en av de åtalade kvinnorna vid Maxrestaurangen som arbetsledare samma kväll som det brutala rånet ägde rum. En av de åtalade männen var också anställd som arbetsledare vid restaurangen vid tiden för rånet. Enligt stämningsansökan är det kvinnan som har låtit nödutgången stå öppen där de misstänkta rånarna kunde ta sig in. Kvinnan var också ansvarig för kassahanteringen på restaurangen och ska ha låtit dörren till kassakontoret stå öppen.

Misstänkt: "Var inne i en bubbla"

Orsaken till varför brottsoffren blivit utsatta för så mycket våld är oklart. I förhör med den misstänkte som ska ha brutit armarna på en av kvinnorna uppger han att han inte kan förklara våldet. Han uppger att" det kändes som om han var inne i en bubbla".

Bevisen: telefonavlyssning

Bevisningen består bland av telefonavlyssning och samtalstrafik mellan de åtalade. Den åtalade kvinnan ska under kvällen för rånet haft kontakt med de övriga åtalade. I rätten spelade åklagaren upp ett samtal mellan mannen som åtalats för mordförsök och ytterligare en man. Under samtalet ska männen ha sagt att polisen aldrig kommer kunna binda dem vid rånet, uppger P4 Halland, som rapporterade direkt från rättegången.

Vid en husrannsakan hittades bland annat en rånarluva som en av de misstänkta ska ha burit vid rånet. Efter rånet gjordes ett försök i att bränna upp rånarkläderna i skogen. Kläder som senare togs i beslag av polisen.

Maxrestaurangen hade inte några övervakningskameror installerade när rånet skedde. Efter rånet har restaurangen satt upp övervakningskameror, uppger P4 Halland.

De misstänkta rånarna fick med sig drygt 49 000 kronor från rånet.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER