Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alice föddes med kroppen täckt av hårda blåmärken

Antalet drabbade ökar varje år.
Alice föddes den första april i år.
Foto: Privat / Privat
”Självklart finns en oro för återfall”, säger mamma Therese Ström.
Foto: Privat / Privat
Alice har en behandling kvar.
Foto: Privat / Privat
Storebror Melvin, pappa Simon och lilla Alice.
Foto: Privat / Privat

Lilla Alice Ström föddes med leukemi.

Under hennes fem månader på jorden har hon genomgått tuffa cellgiftsbehandlingar. Nu återstår en behandling.

– Självklart finns en oro för återfall, säger Alice mamma Therese Ström.

Den första april välkomnade Therese Ström, 28, och Simon Ström, 29, från Varberg, sitt andra barn. En liten dotter som fick namnet Alice.

Men när Alice föddes hade hon blåmärken över hela kroppen.

– Min första tanke var ”herregud, vad har hon gjort?” för hon såg helt mörbultad ut, säger Therese Ström.

Blåmärkena var dock inga vanliga blåmärken. De var hårda och buktade utåt. Det var någonting som inte stämde, konstaterade läkarna.

”Skulle hon dö nu?”

Ett dygn senare fick Therese och Simon beskedet att deras dotter hade akut myeloisk leukemi, AML, vilket är en ovanlig och aggressiv form av leukemi. Bara cirka tio procent av leukemifallen är AML.

– Det kändes som en dimma. Hon hade ju precis fötts, skulle hon dö nu? Hon var här och vi hade längtat så länge men nu visste vi inte om hon skulle överleva, säger Therese.

Samma kväll som de fick beskedet fick Alice sin första dos cellgifter. Bara en dag gammal.

Storebror Melvin och Alice.
Foto: Privat / Privat

Att födas med leukemi, och framför allt AML, är väldigt ovanligt. Behandlingsperioden är på sex månader och är mycket tuff.

– Det är väldigt få pauser, så fort hon har återhämtat sig så är det dags för nästa dos. Hon har ju inget immunförsvar så vi lever ju med en ständig oro att hon ska bli dålig, säger Therese.

Har svarat bra på behandlingen

Alice har hittills svarat väldigt bra på behandlingen och nu återstår endast en del. Men än är det för tidigt att säga om hon kommer bli helt frisk.

– Det är ingenting som kan garantera att cancern inte kommer tillbaka, men vi hoppas att den sista behandlingen ska gå lika bra, säger Therese.

Stundtals mår Alice, trots sin tuffa start i livet, bra. Mamma Therese beskriver henne som världens gladaste bebis. Hon menar även att hon på ett sätt är tacksam över att Alice är så pass liten att hon inte förstår vad som händer.

Therese beskriver Alice som världens gladaste bebis, trots sin tuffa start i livet.
Foto: Privat / Privat

Dock finns det även en baksida med det, menar Therese.

– När hon bara skriker och har ont önskar jag att hon bara kunde berätta vart hon har ont, vad vi kan hjälpa henne med. Men det enda vi kan göra är att ge henne kärlek och närhet.

Hon fortsätter:

– Man känner sig så maktlös, jag önskar man kunde byta plats med henne och ta bort det onda.

Startat insamling

Att Alice skulle födas med AML var ingenting som Therese och Simon visste innan förlossningen. På ultraljuden såg allting bra ut.

– Man föreställer sig en bild av hur det ska vara när man får barn. Att hennes storebror Melvin skulle få träffa henne och att vi skulle göra en massa saker... men så blev det inte, säger Therese och fortsätter:

– Samtidigt lever Alice fortfarande med det är klart att tankarna kommer. Vi kan ju inte göra så mycket utan vi får bara hålla tummarna och förlita oss på att läkarna vet vad dom gör.

Instagram kan man följa Alice resa. Familjen har även startat en insamling till Barncancerfonden för att samla in mer pengar till cancerforskningen.

– Det är så viktigt att folk blir medvetna om det här och det behövs mer pengar in så fler barn kan få hjälp, säger Therese.