Akuten i Alingsås försvinner.
Akuten i Alingsås försvinner.

Fem akuter läggs ner

Publicerad
Uppdaterad
VÄNERSBORG. Västra Götaland är på väg att bli den nya Sovjetstaten.
Moderaternas linje när de gick till frontalangrepp mot den nya sjukvårdstrukturen igår var frän.
- En otroligt dålig debattnivå. Det är skandalöst att sänka sig så lågt, säger Eva Eriksson, politisk bas för sjukvården i regionen.
Debatten i regionfullmäktige utvecklade sig snabbt till fullt krig. Det märktes att frågan om de lokala sjukhusens framtid är glödhet. En folkpartist, två vänsterpartister och tre miljöpartister gick så långt att de röstade emot sina egna partiledningar. Överraskande Tillsammans med moderater och kristdemokrater fick de 50 röster, en tredjedels majoritet - exakt vad som krävdes för att överraskande återremittera frågan. Men i praktiken har det ingen betydelse, utan innebär bara en liten försening. Majoriteten för att driva igenom förslaget är stor. Röstningen igår innebär i praktiken att sjukhusen i Uddevalla, Mölndal, Kungälv, Alingsås och Lidköping läggs ner som egna akutsjukhus. De akuter som blir kvar är Sahlgrenska, Östra, Borås, Skövde och NÄL i Trollhättan. Klart bakslag Återremissen var ändå ett klart bakslag för Eva Eriksson. Det som skulle bli hennes sista stora seger innan hon slutar som regionråd och blir landshövding i Värmland slutade i fiasko. Det som gjorde henne argast var dock nivån på diskussionen. Ett tag var Eva Eriksson så upprörd att hon hade svårt att finna ord. Det moderata angreppet leddes av Mikael Cederbratt. "Planekonomins tid är förbi. Det förstod man i Kreml för 15 år sedan - men tydligen inte i Västra Götaland", sade han. Menade blodigt allvar För att visa att han menade blodigt allvar lade han på en overhead med bilder på Kreml och regionkansliet i Vänersborg bredvid varandra! - Jag har varit med om mycket i mitt politiska liv, men en så här låg nivå på debatten trodde jag aldrig att jag skulle få uppleva, säger Eva Eriksson. Moderaten Bertil Jonsson fullföljde sedan angreppet: "En gigantisk centralisering av sjukvården. Förslaget bygger på en tydlig socialistisk grund", sade han med tydlig adress till folkpartisten Eva Eriksson. "Planekonomisk styrning", var hans slutomdöme om majoritetens förslag till ny sjukvårdsstruktur.
Mats Wångersjö

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER