Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felix dog i cancer – skulle just fylla 18

Antalet drabbade ökar varje år.
Ann Högberg och sonen Felix Högberg. ”Vi var väldigt tighta, han och jag”, berättar mamman.Foto: Privat
Ann Högberg har varit engagerad i ”Spin of hope” i Lidköping i flera år. Alltid med sin ”Team Felix”-tröja på, en hyllning till sonen som gick bort i cancer 2014.Foto: Privat
Året efter Felix Högbergs bortgång tog hans gymnasieklass studenten. ”Då var de vid graven och tände ljus, det kändes så skönt att de tänkte på honom den dagen”, säger mamma Ann Högberg.Foto: Privat

För sex år sedan förlorade Ann Högberg från Lidköping sin son Felix i cancer.

Nu är hon en av eldsjälarna som arrangerar Sveriges största ”Spin of hope”-event, där alla pengar går till Barncancerfonden.

– Det känns bra att cykla i Felix namn, säger hon.

2013 ska bli 2014 och Ann Högberg har åkt till Sälen tillsammans med barnen Felix och Lisa. De ska fira in det nya året tillsammans, men får åka hem tidigare än planerat. Felix har fått svårt att andas och kan inte äta.

En vecka senare finns Felix inte mer. Han skulle precis fylla 18 år.

Knappt två år tidigare drabbades Felix av en obotlig hjärntumör.

– Vi såg att han fick konstiga ryckningar i ögat. Det gjordes en magnetröntgen och där såg man att det var en hjärntumör. Senare förlamades ena sidan av hans ansikte, det gick ner i halsen så att han fick svårt att äta, svårt att andas ibland. Han började tyna bort. Men Felix gav aldrig upp, berättar mamma Ann Högberg.

Under tiden Felix fick sin strålbehandling på Sahlgrenska åkte han och mamma Ann mycket färja. ”Då bodde vi på Ronald McDonald och åkte mycket färja och spårvagn under de dagarna Felix mådde fint”.Foto: Privat

”Hans dröm gick i uppfyllelse”

Redan som liten fick Felix diagnosen neurofibromatos, en diagnos som orsakar godartade tumörer.

I Felix fall drabbade det hans högra öga – hjärntumören drabbade hans vänstra. Det var sommaren innan han skulle börja nian.

 – Felix hade alltid ett brinnande intresse för grävmaskiner och när han efter många om och men kom in på bygg- och anläggningslinjen på gymnasiet gick hans dröm i uppfyllelse. Han var helt fantastisk. Han gick i skolan fram till juluppehållet och sen gick han bort den nionde januari. Enda gångerna han var borta från skolan var när han var på behandlingar, säger mamman.

Cyklar emot cancer

Efter begravningen lade Anns kropp av. Orkeslösheten blev stor, saknaden ännu större, och hon blev sjukskriven.

– För att komma i gång igen började jag gå långa promenader, till slut vågade jag mig till gymmet. Jag tror att ju starkare man blir fysiskt desto starkare blir man psykiskt. Det hjälpte mig, berättar hon.

Ända sedan Felix var liten hade han ett brinnande intresse för grävmaskiner.Foto: Privat

När Anns gym skulle anordna ”Spin of hope” ville hon dra sitt strå till stacken. ”Spin of hope” är Nordens största spinningevent där alla intäkter går till Barncancerfonden.

Efter det har Lidköpings lokala satsning blivit större för varje år och nu är det den största enskilda satsningen i Sverige. 

De två senaste åren har de samlat ihop över en miljon kronor. Och den 25 april tar de arrangemanget från Idrottens hus till Sparbanken arena.

Lisa Högberg och mamma Ann Högberg på ”Spin of hope” i Lidköping, Sveriges största lokala spinnevent som Ann är med och arrangerar.Foto: Privat

För sjätte året i rad cyklar Ann Högberg med ”Team Felix” tryckt på sin tröja.

– Det känns bra. Att cykla i hans namn. Vi var väldigt tighta, han och jag. Saknaden är där hela tiden men det känns bra att veta att han hade ett bra liv. Han var en riktig kämpe, säger Ann Högberg.

Spin of hope

Nordens största spinningevent där alla pengar går oavkortat till Barncancerfonden.

 

I Lidköping arrangeras eventet den 25 april av föreningen Lidköping mot cancer. Det är Sveriges största lokala satsning och lockade ungefär 3000 deltagare år 2019.

 

2020 flyttar de eventet från Idrottens hus till Sparbanken Lidköping arena.

Man anmäler sig i lag och hjälps åt att hålla en cykel i gång i 12 timmar.

 

Arrangörerna satsar på att hyra in 500 cyklar. Målet är samla ihop 1 250 000 kronor.

 

I skrivande stund har 642 900 kronor samlats in.