Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felicia, 25, fick en stroke: ”Kunde inte röra på mig”

Så upptäcker du om någon drabbats av stroke
Felicia, 25, hade haft huvudvärk i flera dagar – och en natt vaknade hon upp utan att kunna röra på sig.Foto: Privat

Felicia, 25, hade haft huvudvärk i flera dagar – och en natt vaknade hon upp utan att kunna röra på sig.

Hon hade fått en stroke.

Nu berättar hon om vägen tillbaka.

– Jag insåg inte hur allvarligt det var, säger Felicia.

Efter att ha bott en tid i Alanya i Turkiet bestämde sig Felicia för att flytta hem till Sverige och Mariestad igen i våras.

I juli åkte hon tillbaka till Alanya för att hämta hem sin hund, Nicky, som hade blivit kvar i Turkiet för att gå igenom olika tester innan hon kunde flygas tillbaka till Sverige. 

En natt vaknade Felicia upp och kunde inte röra på sig.

– Jag hade haft ont i huvudet i flera dagar men då vaknade jag upp och hade jätteont. Jag kunde inte röra mig, säger hon.

Hon lyckades väcka sin pojkvän som låg och sov bredvid henne. Han ringde sedan efter ambulans.

Tappade talförmågan

Felicia berättar att hennes tillstånd var kritiskt och hon kördes till ett sjukhus i Alanya. Hennes mamma och bror flög sedan ner till Turkiet och därefter blev Felicia flyttad till ett sjukhus i Istanbul.

Felicias vänstra sida var helt förlamad och till en början tappade hon talförmågan helt. Hon lades in på intensiven på sjukhuset i Istanbul, men därifrån minns hon knappt någonting.

Efter tio dagar togs beslutet att Felicia skulle flygas hem till Sverige för att läggas in på sjukhuset i Skövde. 

Där fastställde läkarna att Felicia hade fått en stroke, blott 25 år gammal.

– Jag förstod inte hur allvarligt det var förrän jag kom till Sverige. De sa ingenting till mig i Turkiet utan jag fick bara information genom min mamma, berättar Felicia och fortsätter:

– De sa att jag hade haft tur som hade överlevt.

Felicia på sjukhuset.Foto: Privat

Flyttades till Sahlgrenska

Hon blev sedan flyttad ytterligare en gång, nu till Sahlgrenska i Göteborg där hon sakteliga började bli bättre.

– Mitt ben blev bättre och jag började gå med gåbord. Talet började jag jobba på med en logoped.

Men att öva på talet och gåträningen gjorde att Felicia blev hjärntrött. När hon fick besök på sjukhuset bad hon folk att sitta på samma sida av sängen då hon inte orkade växla med blicken fram och tillbaka.

Efter att ha varit på sjukhuset i dryga två månader blev Felicia utskriven i början av september.

– Det kändes jättebra att få komma hem. Ingen hade riktigt sagt någonting om att jag skulle få komma hem på länge, bara att det kunde ta väldigt lång tid.

Till en början fick Felicia hjälp med hemrehab och hemsjukvård, något som hon inte var helt bekväm med. Hon menar att hon hela tiden blev påmind av stroken och att det gjorde det svårare för henne att bli sig själv igen.

– Men när jag inte behövde hjälpen längre så hittade jag mig själv igen. Nu har jag börjat tycka om att lyssna på musik, skriva och måla igen vilket jag inte trodde jag skulle göra efter stroken, säger Felicia.

Felicia ger inte upp

Än är Felicia inte helt återställd, men hon är fast besluten om att inte ge upp.

– Jag siktar på att bli helt återställd, även om många säger att jag kommer bli besviken. Det har ju bara gått några månader.

Hon hoppas nu på att kunna hjälpa andra i liknande situationer. Förutom att hon har planer på att gå en kurs i livscoachning håller hon på att skriva en bok.

– Jag har alltid velat hjälpa andra att leva sitt liv och boken är tänkt att hjälpa andra drabbade. Man får inte ge upp även om man vill och inte orkar något annat, säger Felicia. 

Therese fick en stroke under förlossningen:

Therese fick stroke som 32-åring – när hon födde