Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Felaktiga cellprovsvar – flera kvinnor opererades i onödan

Cellprov – så funkar det
Cellförändringar kan i värsta fall leda till livmoderhalscancer.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sex kvinnor fick beskedet om allvarliga cellförändringar på livmoderhalsen. 

Samtliga fick genomgå en operation – men vid efterkontroll visade det sig att provsvaren var felaktiga.
– Det finns en liten risk att man får en försvagning vid dessa operationer, säger NU-sjukvårdens chefsläkare Magnus Söderbergh till Bohusläningen. 

Samtliga kvinnor som fyllt 23 år kallas på en gynekologisk cellprovtagning för att snabbt upptäcka förändring på livmoderhalsen, som i värsta fall kan leda till livmoderhalscancer. 

Dessa kontroller är något man gör flera gånger under ens vuxna liv.

NU-sjukvården, som innefattar bland annat sjukhusen i Uddevalla och Trollhättan, analyserar och bedömer provsvaren i huvudsak själva men ibland tar de hjälp av ett externt företag, Synlab Medilab.

Förra året fick NU-sjukvården tillbaka flera analyserade cellprov som det externa företaget hade ansvarat för.

Sex av provsvaren visade att kvinnorna hade så pass allvarliga cellförändring att de var tvungna att genomgå en gynekologisk operation.

Som skulle visa sig vara helt onödiga.

Risk för komplikation

– Vi såg på de nya svaren att värdena inte var så allvarliga som de sett ut när vi fick de skickade till oss. Efter vidare granskning av resultaten gjorde vi en annan bedömning än vad Synlab gjort, säger Magnus Söderbergh, chefsläkare på NU-sjukvården, till Bohusläningen. 

Nu gör NU-sjukvården en anmälan till Inspektion för vård- och omsorg, Ivo. I anmälan som Bohusläningen tagit del av, står det bland annat att flera kvinnor riskerar att få framtida komplikationer vid en eventuell graviditet.

– Vi har anmält detta till Ivo eftersom det är en allvarlig händelse och vi, tillsammans med hela regionen omedelbart har valt att sluta samarbeta med leverantören, säger Söderbergh till tidningen. 

Magnus Söderbergh är chefsläkare på NU-sjukvårdenFoto: Peter Wahlstrom

”Provsvaren är väl kontrollerade”

Per-Ove Sandberg, chefsläkare på det externa företaget Synlab Medilab, säger till Bohusläningen att företaget systematiskt får sina provsvar kontrollerade, både internt och av ett externt, utomstående bolag.

– Vi har väldigt omfattande kontrollprogram generellt inom vården och kvinnosjukdomar är de mest kontrollerade av alla. Vi gör själva interna kontroller, vi tar externa bedömningar och kvalitetssäkrar, så våra provsvar är väl kontrollerade skulle jag säga, Per-Ove Sandberg till tidningen. 

SE MER:

Följ med på cellprovtagning.