Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åklagaren backar – åtalade fel nazist

I polisens utredning finns bilder på en finsk nazist, aktiv i Nordiska motståndsrörelsens finska gren. Om han nu kommer utredas är inte klart.Foto: POLISEN
Jonas Martinsson utesluter inte att misstaget kan få konsekvenser för åtalet som helhet.Foto: HENRIK JANSSON
Passbilden på den felaktigt åtalade och polisens bevisbilder. "Det är helt enkelt inte han", säger åklagaren Jonas Martinsson i dag.Foto: Polisen/Passbild

Åklagaren kommer lägga ner åtalet mot den aktivist i Nordiska motståndsrörelsen som felaktigt pekats ut i det stora nazistmålet i Göteborg.

– Det är helt enkelt inte han, säger åklagaren Jonas Martinsson.

Det sker efter att GT kunnat avslöja att bevisningen för en av de totalt 17 åtalade i nazistmålet, Luleåbon Björn Kajsajuntti, rörde en helt annan person än den som senare kom att åtalas.

Utredningen efter den stora nazistdemonstrationen i Göteborg tog över ett år för polisen att slutföra. Men när åtal väl väcktes mot 17 nazister häromveckan visade det sig att utredningen har stora brister. 

30-årige Björn Kajsajuntti från Luleå åtalades för både hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp. 

Men, som GT snart kunde avslöja, byggde polisens bevisning i utredningen på bilder som föreställde en helt annan person: en finsk medborgare aktiv i Nordiska motståndsrörelsens finska gren.

Nu meddelar åklagaren att han lägger ner åtalet mot Kajsajuntti.

Det kommer ske inom de närmaste dagarna.

– Det är helt enkelt inte han. Det har blivit tydligt efteråt, även om de är väldigt lika, säger åklagaren Jonas Martinsson.

Bilder på en medlem i Nordiska motståndsrörelsens finska gren låg till grund för åtalet mot en helt annan person.Foto: POLISEN

Den här utredningen har pågått i ett års tid och det tar oss, då vi får del av utredningsmaterialet, bara ett par timmar att konstatera att ni har pekat ut fel person. Är det inte lite pinsamt?

– Jo, så kan man kanske uttrycka det.

Kan det få konsekvenser för åtalet som sådant, att det kan användas från försvarets sida för att anmärka på hur skickligt utredningen bedrivits?

– Det kan man kanske tänka sig. Samtidigt har vissa av de åtalade medgett att det är de som finns på bilderna, inte alla, men några har gjort det. Men visst kan det komma att användas emot utredningen i övrigt också.

Samtidigt är han noga med att poängtera att identifieringen av vem som gjort ett visst brott är en sak, att konstatera att ett brott faktiskt begåtts en annan. Och att det misstag som nu gjorts rör identifieringen av en av totalt 17 åtalade. 

Åklagaren Jonas Martinsson åtalade 17 nazister. Nu är det bara 16 kvar.Foto: HENRIK JANSSON

Deltog i demonstrationen

Den åtalade Björn Kajsajuntti deltog i demonstrationen i Göteborg den 30 september förra året har under en längre tid varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen. 

Han förhördes av polisen under utredningen, men valde liksom de flesta andra medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen att inte kommentera anklagelserna som riktades mot honom. 

Han besvarade alla frågor i förhören med "inga kommentarer", något alla har sin fulla rätt att göra i motsvarande situation.

– Det har inte framkommit i förhör att det är han. Det är ingen ursäkt, men det är en förklaring till att det blir så. Och det ska rättas till.

"Kommer lägga ner åtalet"

GT har under en tid sökt Björn Kajsajuntti, men utan resultat. Hans advokat Christina Lehto uppger att hon och hennes klient blivit informerade om utgången av målet och att de nu bara avvaktar att få det formella nedläggningsbeslutet från åklagaren.

– Jag har fått ett mejl från åklagaren om att han kommer lägga ner åtalet, säger Christina Lehto.

Vad som nu sker med det påstådda brottet som polis och åklagare lagt fram bevis för, är inte helt klart. 

I bevisningen mot Björn Kajsajuntti ingick en serie bilder som skulle ”bevisa hans agerande i det våldsamma upploppet samt hans klädsel och deltagande i demonstrationen.”

Och ovanför en av bilderna som gäller våldsamt upplopp:

”På fotot från allmänheten ses Björn Kajsajuntti stå och trycka fram demonstranterna framför sig mot polisen som försöker få dem att backa”.

Andra bilder skulle binda honom till brottet hets mot folkgrupp:

”På foto från allmänheten ses Björn Kajsajuntti inringad. Han är omgiven av sina med- demonstranter från NMR som bär på flaggor som föreställer tyr-runan.”

Oklart om ny utredning

Men personen på bilderna visade sig alltså vara på en annan person. 

Enligt GT:s uppgifter en finsk nazist, aktiv i Nordiska motståndsrörelsens finska gren.

Men det är inte självklart att det inleds någon förundersökning mot honom, enligt Jonas Martinsson. 

Då den som nu pekas ut inte verkar befinna sig i landet.  

– Vi gjorde tidigt en avgränsning av utredningen för att göra det greppbart. Vi koncentrerade oss på svenska medborgare eller människor som bor i Sverige för att koncentrera det litegrann och göra det greppbart. Annars hade vi kunnat utreda det här i alla evinnerlighet.

Några dagar efter åtalet väcktes kunde GT även avslöja att polisen missat identifiera en dömd mördare som förekommer på bild i utredningen där han påstås slå en polisman i bröstet med en fana.

På bilderna anges han som "Misstänkt gm", alltså misstänkt gärningsman, men förblir oidentifierad av polisen.