Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fel man kan ha blivit mördad i Falkenberg

Åtalas för mord på 26-åringen:22-åringen. Tidigare samma dag ska 22-åringen även ha jagat en 34-årig man på moped samtidigt som han riktade en pistol mot mannen. Han gjorde sedan en mantelrörelse och tryckte av men pistolen klickade. Åklagaren rubricerar brottet som försök till mord alternativt olaga hot.Han är dömd för en rad olika brott. Bland annat flera fall av misshandel. Som 16-åring dömdes han till fängelse för ett rån i Danmark.
29-åringenÅtalas för medhjälp till mord samt ringa vapenbrott då polisen hittade en elpistol i hans hem.29-åringen är dömd för en rad brott sedan tidigare bland annat dömdes han 2010 till fängelse i fem år för medhjälp till försök till mord.
SAKNAR MORDVAPNET. Polispatrull och polishund söker i området efter skottlossningen i oktober. Bland annat hittades tomhylsor från två vapen, men mordvapnet har inte hittats.
Foto: Niklas Henrikczon

FALKENBERG. 29-åringen pekade inför en polis ut sin 22-årige kompis som Falkagårdsmördaren.

Sedan tog han tillbaka utpekandet i ett förhör - men nu har båda åtalats för inblandning i mordet.

Dessutom framkommer uppgifter i utredningen om att fel person kan ha mördats.

- Mordoffret har haft en jävla otur, säger kriminalinspektör Lars-Gunnar Perlinger.

Den 21 oktober hittades en 26-årig man ihjälskjuten på en cykelbana i stadsdelen Falkagård i Falkenberg.

I fredags åtalades två män misstänkta för delaktighet i mordet. En 22-åring åtalas för mord och en 29-åring är åtalad för medhjälp till mord. Den sistnämnde ska ha varit på mordplatsen under kvällen och har enligt åtalet skjutit flera skott i luften samtidigt som han uppmuntrat 22-åringen att skjuta.

- Han ska vara den som har startat det hela, säger Lars-Gunnar Perlinger, kriminalinspektör på polisen i Halland, om 29-åringen.

Kan ha försökt skrämmas

Han berättar också att de misstänker att 26-åringen träffades av misstag och att en annan person kan ha varit målet.

- Mordoffret har haft en jävla otur. Det hade väl vem som helst om man hade blivit nerskjuten, men han hade väl inget som helst otalt med någon där.

Fanns det något motiv till att döda honom?

- Det beror på en persons läggning. Men det vet vi inte om det var meningen att en person skulle dödas överhuvudtaget. Det kan ha varit så att någon skulle skrämmas, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Den misstänkta motivbilden pekar mot vem det kan ha funnits planer på att skjuta.

- Den starkaste motivbilden är att den mordmisstänkte har varit förbannad på en kille för att han har en affär med hans syster.

Nekar till inblandning

På mordplatsen den aktuella kvällen fanns förutom mordoffret även den kille som den mordmisstänktes syster ska ha haft en relation med.

Lars-Gunnar Perlinger berättar att även killen själv tror att det var han som var målet. Men i förhör har den mordmisstänkte sagt att han inte bryr sig om förhållandet då det var längesedan de var ihop. Han nekar till all inblandning i mordet.

- Jag har inte skjutit, säger han i ett förhör.

Även 29-åringen nekar till brott och att han ens varit på mordplatsen. Däremot har han, inför polis, pekat ut 22-åringen som mördare. Polisen som fick detta till sig skriver i ett PM att 29-åringen har sagt att 22-åringen sköt mordoffret av misstag. "Han hade skjutit ganska vilt omkring sig", skriver polisen. Målet ska ha varit systerns pojkvän.

- Han har sagt det till andra också när han släpptes från häktet. Det är det som har gjort att misstankarna mot honom har stärkts, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Skyller på varandra

29-åringen tar dock tillbaka detta i ett förhör. Enligt honom ska han ha fått frågan av polisen om det var 22-åringen som sköt mordoffret, men han ska då ha sagt att han inte tänkte svara på det. Däremot har han i förhör sagt att han har hört att det var fel person som sköts.

- Jag har inga kommentarer, säger Lennart Johansson, 29-åringens advokat, om sin klients samtal med polisen.

Den mordmisstänkte säger i förhör att 29-åringen ljuger när han skyller mordet på honom, samt uppger att 29-åringen måste ha varit full när han sagt det.

Åtalade för inblandning i mordet

Åtalas för mord på 26-åringen.

Tidigare samma dag ska 22-åringen även ha jagat en 34-årig man på moped samtidigt som han riktade en pistol mot mannen. Han gjorde sedan en mantelrörelse och tryckte av men pistolen klickade. Åklagaren rubricerar brottet som försök till mord alternativt olaga hot.

Han är dömd för en rad olika brott. Bland annat flera fall av misshandel. Som 16-åring dömdes han till fängelse för ett rån i Danmark.

22-åringen

29-åringen

Åtalas för medhjälp till mord samt ringa vapenbrott då polisen hittade en elpistol i hans hem.

29-åringen är dömd för en rad brott sedan tidigare bland annat dömdes han 2010 till fängelse i fem år för medhjälp till försök till mord.

DET HÄR HAR HÄNT

21 OKTOBER: Vid 23.30-tiden får polisen larm om att en man ligger skottskadad på en cykelbana i stadsdelen Falkagård i Falkenberg. Mannen, som är 26 år, förs till sjukhus men avlider av skottskadorna.

22 OKTOBER: Polisens tekniker hittar en tomhylsa i anslutning till brottsplatsen som misstänks komma från mordvapnet. Sen hittas ytterligare tomhylsor som pekar mot att det är två vapen som avlossats.

30 OKTOBER: Ett 50-tal poliser slår tidigt på morgonen till mot sju olika adresser i Falkenberg. Sju personer grips och tas med till förhör misstänkta för mord alternativt medhjälp till mord. En åttonde grips senare. Männen är mellan 17 och 29 år gamla och anhålls.

31 OKTOBER: Ytterligare en person, en 21-årig man, grips av polisen för delaktighet i mordet.

1 NOVEMBER: Åklagaren försätter fem av de gripna på fri fot. De är fortsatt misstänkta men anses inte kunna störa utredningen

2 NOVEMBER: Halmstad tingsrätt beslutar att häkta de fyra männen på sannolika skäl misstänkta för mord.

11 DECEMBER: En av de fyra häktade personerna i Falkenberg försätts på fri fot.

13 DECEMBER: Varbergs tingsrätt beslutar att den 22-årige man som på sannolika skäl är misstänkt för mordet ska sitta kvar i häktet. Samtidigt försattes de två andra misstänkta på fri fot.

21 FEBRUARI: 22-åringen åtalas för mord. En 29-årig kamrat åtalas för medhjälp till mord.