Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Fel att umgås med sådana personer"

KRITISK. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är kritiskt till Kungsbackaadvokaten Mats Olausson, som bjöd in Hells Angels till byråns 10-årsjubileum.Foto: Martina Huber
GÖTEBORG. Advokat Mats Olausson i Kungsbacka gjorde inget formellt fel när han bjöd in Hells Angels till fest.
Men Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg är ändå kritisk:
- Man ska inte umgås med sådana personer!

FAKTA

Så tyckte läsarna:


Utdrag ur några av de mejl som skickades till redaktionen i går:
”Fråga Advokatsamfundet om vad dom har för åsikt om detta. Detta måste undergräva förtroendet för advokater. Den mannen verkar vara hjärnskadad, om inte, så är det ännu värre!”
BL

”Respekt, demokrati, rättvisa och andra liknande ord är som Rorschachtestets bläckplumpar. Varje betraktare och åhörare ser/hör sin egen uppfattning i bilden och orden”.
VW

”Dessa gäng kommer med största sannolikhet att figurera i många rättegångar även i framtiden och dyra advokater (samhällsfinansierade) har dom alltid rätt till. Att bjuda på julbord var nog inte bara ett tack för tidigare uppdrag. Det var en investering inför framtiden. SMAKLÖST”.
Anders

I gårdagens GT berättade vi hur advokat Mats Olausson bjöd in Hells Angels när Kungsbacka advokatbyrå firade sitt 10-årsjubileum på en restaurang i Kungsbacka.
Sju västförsedda mc-killar umgicks glatt med de andra inbjudna gästerna, medan de ”vanliga” matgästerna häpet tittade på.
Advokaten såg inte heller efteråt något olämpligt i händelsen.
– Jag respekterar dem för det de är, sa han bland annat.


En annan uppfattning

Det står dock snabbt klart att Anne Ramberg har en annan uppfattning, även om det som hänt inte strider mot Advokatsamfundets etiska regler.
– Det är klart att det här inte ökar tilltron till advokater. Jag skulle personligen inte göra så, säger hon.


Tummen i ögat

Anne Ramberg är framför allt orolig för att allmänheten ska tro att Hells Angels har tummen i ögat på en del advokater.
– Detta är väldigt viktigt: Det får aldrig bli så att man kan befara att en advokat står under påverkan eller hot från en kriminell organisation. I synnerhet med tanke på den diskussion som nu pågår om hot mot rättsväsendet, säger hon och fortsätter:
– Det är också ett av skälen till att man ska vara väldigt återhållsam när det gäller ett närmare umgänge med grovt kriminella.

Hålla rågången

Enligt Anne Ramberg skulle en erfaren brottmålsadvokat aldrig göra som Mats Olausson i Kungsbacka har gjort. En erfaren advokat är enligt henne mycket noggrann med att hålla den rågången.
– Även inom advokatkåren har vi människor med varierande gott omdöme. Man ska ha integritet som advokat – inte bara gentemot domstolen och motparter och åklagare, utan också mot sin egen klient. Man måste ha ett oberoende gentemot klienten. Därför ska man inte umgås med sådana personer, slår hon fast.