LURAS. Bedragarna säger sig i vissa fall tillhöra hemtjänsten.
LURAS. Bedragarna säger sig i vissa fall tillhöra hemtjänsten.

Fejkförsäljare stjäl från äldre i Västra Götaland

Publicerad

Personer utger sig för att sälja hudkrämer till äldre - för att sedan råna dem på smycken och kontanter.

Flera äldre i Västra Götaland har drabbats av blufförsäljarna.

– Det är sällan man bara begår ett sådant här brott. Har de kommit på ett bra sätt är det nära till hands att de fortsätter eller följer upp det. För hittar man en bra metod och den fungerar så är det svårt att hålla sig i från den, tror jag, säger Claes Persson, gruppchef för Circa-gruppen.

Äldre människor i Lerum, Värnamo och Kungälv har fått påhälsningar i sina hem från personer som uppger sig för att demonstrera hudkrämer. De har påstått sig komma från en hudklinik i Kortedala, vara fotvårdare eller från hemtjänsten.

– De kan säga att de är från hemtjänsten, och det kan i några fall till och med vara folk som säger att de kommer från polisen, eller ett företag där man ska utföra en tjänst i lägenheten, någon reparation eller så, det finns många olika varianter, säger Claes Persson, gruppchef för Circa-gruppen.

Smycken och kontanter

Åldringarna har - efter att de släppt in personerna - blivit bestulna på smycken och kontanter.

Enligt Persson är det inte något nytt att bedragare utger sig för att sälja eller demonstrera hudkrämer.

– Det har vi stött på under tid, det är inte något nytt. Det har förekommit att man sagt sig ha en specialsalva som man vill smörja in med.

Polisen har i nuläget inga misstänkta för dåden, och tror att det kan röra sig om olika personer.

"Inom samma krets"

– Men ändå inom samma krets, Jag menar att man kanske inte jobbar var och en för sig, utan har något samröre.

För polisen är det viktigt med tips från allmänheten för att stoppa dessa typer av brott, och Persson menar också att det är viktigt för de som får sådana slags hembesök att vara kritiska.

Tänk efter

– Man ska tänka efter om det är rimligt att det ska komma någon som ska visa en salva i dag? Har jag beställt någon sådan tjänst? Äldre är extra utsatta. De här brotten sker ju på vardagar, måndag till fredag - och det är äldre som i högst utsträckning är hemma då.

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER