Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fejkförsäljare stjäl från äldre i Västra Götaland

LURAS. Bedragarna säger sig i vissa fall tillhöra hemtjänsten.

Personer utger sig för att sälja hudkrämer till äldre - för att sedan råna dem på smycken och kontanter.

Flera äldre i Västra Götaland har drabbats av blufförsäljarna.

– Det är sällan man bara begår ett sådant här brott. Har de kommit på ett bra sätt är det nära till hands att de fortsätter eller följer upp det. För hittar man en bra metod och den fungerar så är det svårt att hålla sig i från den, tror jag, säger Claes Persson, gruppchef för Circa-gruppen.

Äldre människor i Lerum, Värnamo och Kungälv har fått påhälsningar i sina hem från personer som uppger sig för att demonstrera hudkrämer. De har påstått sig komma från en hudklinik i Kortedala, vara fotvårdare eller från hemtjänsten.

– De kan säga att de är från hemtjänsten, och det kan i några fall till och med vara folk som säger att de kommer från polisen, eller ett företag där man ska utföra en tjänst i lägenheten, någon reparation eller så, det finns många olika varianter, säger Claes Persson, gruppchef för Circa-gruppen.

Smycken och kontanter

Åldringarna har - efter att de släppt in personerna - blivit bestulna på smycken och kontanter.

Enligt Persson är det inte något nytt att bedragare utger sig för att sälja eller demonstrera hudkrämer.

– Det har vi stött på under tid, det är inte något nytt. Det har förekommit att man sagt sig ha en specialsalva som man vill smörja in med.

Polisen har i nuläget inga misstänkta för dåden, och tror att det kan röra sig om olika personer.

"Inom samma krets"

– Men ändå inom samma krets, Jag menar att man kanske inte jobbar var och en för sig, utan har något samröre.

För polisen är det viktigt med tips från allmänheten för att stoppa dessa typer av brott, och Persson menar också att det är viktigt för de som får sådana slags hembesök att vara kritiska.

Tänk efter

– Man ska tänka efter om det är rimligt att det ska komma någon som ska visa en salva i dag? Har jag beställt någon sådan tjänst? Äldre är extra utsatta. De här brotten sker ju på vardagar, måndag till fredag - och det är äldre som i högst utsträckning är hemma då.